Země se „zvláštním“ politickým režimem jsou nadějí pro naše firmy, říká Hanák

Hanák: Země se zvláštní politickou situací jsou pro naše firmy zajímavé (zdroj: ČT24)

Čeští podnikatelé ve Vietnamu podepsali u příležitosti česko-vietnamského obchodního fóra několik smluv a memorand. Doprovázeli prezidenta Miloše Zemana, který byl ve Vietnamu na státní návštěvě. Česko-vietnamským obchodům se věnoval pořad Interview ČT24 s prezidentem Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Čím jsou země jako Kazachstán nebo Vietnam pro český průmysl zajímavé?

Jsou velkou nadějí. Náš obchod je orientovaný především na Evropskou unii, 84 procent exportu jde do EU. Právě Vietnam, Kazachstán a Čína, které mají v uvozovkách zvláštní politickou situaci, jsou pro naše podnikatele nesmírně zajímavé. Jsou to nadějná teritoria.

Samozřejmě si vietnamská vláda kontroluje strategické investice jako velké energetické stavby nebo dopravní infrastrukturu. Ale jinak je to jako v jiné zemi, žádné demonstrace jsem tam neviděl.

Je na první pohled znát, že ve Vietnamu vládnou komunisté?

Já jsem tam skoro žádné komunisty neviděl, sem tam nějaký červený nápis. Neviděl jsem žádného žebráka, žádné krizové situace. Ale hlavní je, že Vietnamci, jak to ukázala i komunita v Česku, hrozně rádi obchodují.

Co je na Vietnamu složité, tak je umění získat z Vietnamu peníze. Ne všichni jsou solidní podnikatelé, našim lidem trvale říkáme, že si musí vietnamskou stranu perfektně prověřit. Výhoda je, že mezi Vietnamci je řada absolventů československých nebo českých škol, kteří umí česky. Nebo lidé, kteří mají rodinu v Česku.

Jaké obchody se podařilo pro české firmy ve Vietnamu dojednat?

Komunistický Vietnam je dost těžké teritorium, ale nesmírně perspektivní. Podepsané smlouvy se týkaly především energetiky, strojírenství, služeb, potravinářského průmyslu a dalších oblastí. Překvapivě se nám podařilo nabídnout víno, přestože Vietnam odebírá tradičně vína z Francie.

Asijské námluvy prezidenta. O obchodních vazbách jedná ve Vietnamu (zdroj: ČT24)