Koruna měla dobrý týden. Posílila vůči euru i dolaru

Události ČT: Posilování české koruny (zdroj: ČT24)

Česká měna se v minulém týdnu předvedla. V případě společné evropské měny se přiblížila k hranici 26,30 koruny za euro, což je zatím nejsilnější úroveň od konce intervenčního režimu. K americkému dolaru pak posílila nejvýš za poslední dva roky.

Koruna v poslední době vůči euru pokračuje v postupném posilování. V pátek se česká měna dostala na 26,32 koruny za euro. „Počítáme s dalším posilováním koruny. Je velmi pravděpodobné, že nejpozději do konce července bude dosažen kurz 26 korun za euro,“ uvedla ekonomka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Lepší pozici má česká měna i ve srovnání s dolarem, který začíná výrazně slábnout. Trhy jsou citlivé na průzkumy, podle kterých klesá důvěra v amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Vývoj kurzu dolaru vůči euru za poslední dva roky
Zdroj: xe.com/ČT24

„Za posledních šest měsíců ztratil dolar už prakticky šest procent a je to způsobené nedůvěrou v to, jestli se mu podaří prosadit hospodářské reformy,“ uvedl ekonomický analytik Swiss Life Radek Mann. V uplynulém týdnu tak koruna prolomila dvouleté minimum vůči dolaru. V pátek byla na 23,35 koruny za dolar.

Úskalí kurzových změn: Levnější zboží, ale i nižší tržby

Obchod s hračkami Hamleys v centru hlavního města je v provozu už rok. Zboží nakupují ve Spojených státech, Asii, Velké Británii nebo České republice. Platí za něj dolarem, librou, eurem či korunou. Nájem za prostory ovšem platí znovu eurem.

Ceny v hračkářství krátkodobým výkyvům nepřizpůsobují. Zákazníci by poznali teprve výrazné posílení koruny. „Věřím, že kdyby se koruna přiblížila zpátky k 25 korunám za euro, tak by došlo k razantnímu zlevnění našich produktů,“ uvedl Pavel Čmelík z Hamleys.

Nevýhodu může silnější koruna naopak představovat pro hotel Olympik, jehož klientelu z 95 procent tvoří cizinci. Ubytovat se zde může současně až osm set hostů. Většina z nich přijíždí ze zemí, ve kterých se platí eurem. A protože hosté mohou platit i zahraniční měnou, pohyby kurzu jsou pro hotel rizikem.

Provozní ředitel hotelu Vlastislav Šos vzpomíná, když před hospodářskou krizí připravovali smlouvy, v nichž počítali s kurzem 28 korun, ale ten nakonec spadl na dvacet dva korun. „Pro nás to byla velice negativní záležitost, protože jsme měli ztrátu několika desítek milionů,“ přibližuje Šos.

Pro příští sezonu se zde chystají ubytování zdražit. Důvodem jsou především vyšší náklady a také zvýšený zájem turistů, kteří Česko vnímají jako bezpečnou turistickou destinaci.