Dvojí kvalitu potravin ať řeší národní inspekce, není to problém celé Evropy, míní česká eurokomisařka

Ačkoliv premiéři visegrádské čtyřky vyzvali Evropskou komisi k řešení situace okolo dvojí kvality potravin, podle eurokomisařky Věry Jourové to není problém celé Evropy. Měly by se tím zabývat jednotlivé obchodní inspekce členských států, uvedla po schůzce se slovenskou ministryní zemědělství Gabrielou Matečnou. Po jednání unijních ministrů zemědělství začátkem března přitom Jourová údajně slíbila přesnější výklad evropských ustanovení o ochraně spotřebitele.

Premiéři Česka, Slovenska, Maďarska a Polska na společné schůzce nedávno vyzvali Evropskou komisi, aby věnovala větší pozornost problému rozdílné kvality potravin v různých zemích Evropské unie. Za nepřijatelné považují, aby se lidem v jednom státě nabízelo zboží stejné značky ve stejném balení, ale v horší kvalitě než ve státě druhém. Okrajově se problémem zabýval i poslední summit EU.

„Dovoluji si odhadovat, že problém snížené kvality potravin není problémem celé Evropy. My se snažíme řešit legislativně problémy, které jsou problémy celé Evropy, a pokud je to (problém) jen části (EU), tak se snažíme věc řešit jinak. Máme silnou spotřebitelskou legislativu, máme legislativu, která má potírat neférové obchodní praktiky a zavádějící reklamu,“ řekla eurokomisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věra Jourová.

Dodala, že vysoké standardy na ochranu spotřebitele by měly využívat obchodní inspekce v zemích, ve kterých se problém vyskytne.

Slovenská ministryně je pro, aby produkty měly třeba jiné obaly

Slovenské úřady v únoru zveřejnily výsledky laboratorních testů potravin a uvedly, že nadnárodní potravinářské firmy na Slovensko často dodávají méně kvalitní výrobky stejné značky než na pulty obchodů v sousedním Rakousku.

„Máme jeden společný trh, jednoho spotřebitele a takovéto chování považujeme za klamání spotřebitele,“ uvedla slovenská ministryně zemědělství Matečná na společné tiskové konferenci s Jourovou.

Dodala, že dotčené země plánují vytvořit webovou stránku pro spotřebitele ohledně dvojí kvality potravin. Vyslovila se rovněž pro to, aby produkty rozdílné kvality byly jinak označeny nebo měly jiný obal.

Porovnání kvality potravin na Slovensku a v Rakousku, 2016
Zdroj: MPSR.sk/Porovnání kvality potravin na Slovensku a v Rakousku/2016

„Pro mě by byl vynikající výsledek, kdyby výrobci a prodejci dvojí kvality uznali, že i spotřebitel v zemích, jako je Slovenská republika si zaslouží mít vysokou kvalitu a začali mu dodávat pod tou značkou, pod kterou dodávají nyní nízkou kvalitu,“ uvedla Jourová.

Eurokomisařka také řekla, že jde o neférové obchodní praktiky, jestliže pod stejnou značkou je na trhu zboží rozdílné kvality. Upozornila ovšem, že Evropská komise nemá pravomoc zahájit řízení proti neférovým obchodním praktikám.