Téměř 100 miliard korun. Přebytek státního rozpočtu vzrostl na další rekord

Přebytek státního rozpočtu vzrostl na další rekord (zdroj: ČT24)

Přebytek státního rozpočtu stoupl ke konci října na 98,3 miliardy korun ze zářijových 82,3 miliardy. Jde o nejlepší říjnový výsledek od vzniku České republiky. Informovalo o tom v úterý ministerstvo financí. Loni v říjnu rozpočet vykázal schodek 29,1 miliardy korun.

Za dobrým výsledkem je podle ministerstva především růst daňových příjmů: Celostátní daňové příjmy vzrostly o 8,5 procenta. O šest procent se zvýšilo také inkaso pojistného na sociální zabezpečení (plus dvacet miliard), stouply také příjmy z EU (plus pět miliard). 

Analytici ovšem již dříve upozornili, že lepší hospodaření rozpočtu kromě lepšího výběru daní souvisí také s poklesem investičních výdajů vlády na projekty spolufinancované z evropských fondů.

Ekonom Dřímal: Jde o souhrn více faktorů (zdroj: ČT24)

Více příznivých faktorů najednou

Ekonom Marek Dřímal z Komerční banky vidí za současným vývojem loňský růst ekonomiky – rostly zálohy na daň z příjmu právnických osob – i letošní posílení, kdy se projevila vyšší zaměstnanost, růst mezd a vyšší výběr daně z příjmu právnických osob. Zvýšilo se také daňové zatížení tabáku, nízké ceny pohonných hmot pak zvyšují spotřebu.

„Roste také spotřeba domácností jako celek, což se promítá do vyššího výběru DPH,“ uvedl Dřímal. Vyšší výběr této daně dokonce na celostátní úrovni (+ 4,7 % meziročně) přesahuje růst nominální spotřeby domácností (odhad + 2,9 % za celý rok). Oproti dynamice maloobchodu, letos průměrně plus šest procent, však byl v říjnu nižší. Dřímal však nadále očekává, že výdaje na konci roku vzrostou (například převody do fondů) a „státní rozpočet vykáže ‚jen' vyrovnané či mírně přebytkové hospodaření“.

Zmínil také, že v samotném říjnu hospodaření státu opticky vylepšily dvě významné položky. Jednak do státní pokladny „připluly“ dividendy státem vlastněných či spoluvlastněných podniků, které byly loni připsány až v listopadu. A naopak část dotací krajům a obcím na školství byla loni vyplacena už v říjnu, zatímco letos tomu bude až v listopadu. Pokud bychom hospodaření očistili, dosáhne říjnový přebytek zhruba zářijové úrovně, uvedl ekonom. 

Přebytek je slíben i za celý rok

Na celý rok plánovala vláda schodek 70 miliard korun, podle nedávného vyjádření ministra financí Andreje Babiše (ANO) ale skončí rozpočet za celý letošní rok v přebytku. Výsledek bude podle ministra nejlepší za dobu existence Česka, které mělo přebytkový státní rozpočet v prvních třech letech své samostatné existence. Nejvíce v roce 1994, kdy byl přebytek 10,4 miliardy korun.

„Na základě vývoje v předchozích měsících jsem odhadoval, že za celý letošní rok vykáže rozpočet přebytek zhruba 10 miliard korun, vývoj za říjen ale naznačuje, že by mohl být přebytek ještě výraznější,“ uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. 

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jsou pak dobré výsledky rozpočtu důkazem vládní politiky zaměřené na růst příjmů domácností, zejména odpovídající růst mezd, platů a důchodů, sociálních dávek a politiky férového výběru daní.

První díl rozpočtu příštího

Minulou středu poslanci schválili základní parametry státního rozpočtu na příští rok, který vláda navrhla se schodkem 60 miliard. V prvním čtení se řešily příjmy, výdaje, schodek a způsob jeho vypořádání. 

Z přítomných 165 poslanců jich pro rozpočet hlasovalo 95 z řad vládní koalice, k nimž se přidal i Jiří Štětina (Úsvit) a nezařazený Petr Adam. Komunisté, klub TOP 09 a Starostů, ODS i většina klubu Úsvitu hlasovali proti schválení základních parametrů rozpočtu. Pravicová opozice tak neuspěla s návrhem, aby vláda seškrtala výdaje i deficit nejméně o 30 miliard. Po úvodním kole už budou možné jen případné přesuny peněz uvnitř rozpočtu. Jeho konečné schvalování čeká dolní komoru v první polovině prosince.

Jáč věří, že skutečné saldo bude v roce 2017 příznivější než uvažovaných 60 miliard. Předpokládá ovšem, že se rozpočet vrátí ke schodku (30 až 40 miliard korun), „neboť ve volebním roce zřejmě nebude přebytkové hospodaření tou hlavní prioritou“. Schodek ve výši kolem 45 miliard očekává v příštím roce i Dřímal.

„Ovšem, i kdyby měl být schodek v příštím roce skutečně šedesátimiliardový, tak pro vládu nebude problém jej na dluhopisových trzích profinancovat,“ dodal Jáč.