Šéfku ERÚ Vitáskovou vláda podržela ve funkci

V úterý by uplynul termín, do kterého měla šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková složit služební slib. Nakonec se tomu vyhne. Vláda totiž vzala na vědomí stanovisko legislativní rady, podle kterého předsedkyně úřadu nespadá pod služební zákon. Její mandát by měl proto trvat do července 2017. Soud ji nedávno poslal nepravomocným rozhodnutím na 8,5 roku do vězení za licence solárním elektrárnám. Kdyby spadala pod služební zákon, musela z čela ERÚ odejít už kvůli obžalobě.

Ministerstvo vnitra tvrdilo, že Vitásková patří pod služební zákon a do 1. března by měla složit služební slib. V takovém případě by zároveň ve vedení Energetického regulačního úřadu skončila kvůli tomu, že čelí obžalobě ze zneužití pravomoci a minulé pondělí byla nepravomocně odsouzena. Ministerstvo průmyslu a obchodu oponovalo, že postavení Vitáskové určuje energetický zákon a její mandát skončí v červenci příštího roku.

Vláda nechala věc posoudit legislativní radou, která se minulý týden shodla, že se na Vitáskovou nevztahuje služební zákon. Rada a posléze vláda tak nakonec daly za pravdu Mládkovu resortu.

Vitásková už byla nepravomocně odsouzena

Na svou funkci nechce Vitásková rezignovat ani poté, co byla minulé pondělí nepravomocně odsouzena k 8,5 roku vězení. Důvodem bylo podle rozsudku nezákonné vydání licencí dvěma solárním elektrárnám v Chomutově. Šéfka ERÚ se cítí nevinná a proti rozsudku se odvolá.

Není to jediný problém šéfky ERÚ. Čelí také obžalobě kvůli jmenování bývalé nejvyšší žalobkyně Renaty Vesecké místopředsedkyní ERÚ v listopadu 2014. Podle policie se tak stalo v rozporu s energetickým zákonem a státu kvůli tomu vznikla škoda přes milion korun. Vitásková je přesvědčena, že energetický zákon neporušila a podala kvůli stíhání ústavní stížnost, se kterou ovšem neuspěla. Vesecká stále na úřadu pracuje v nižší pozici.

Rozpuštěn tým expertů, který připravil změnu tarifů

Vitásková v pondělí s okamžitou platností ukončila činnost expertního týmu, který připravoval změny tarifního systému plateb za elektřinu. K ukončení přistoupila poté, co se jeho členové shodli na nutnosti tarify upravit a jako základ pro další výpočty schválili nový předkládaný matematicko-technický model. 

Vedoucím týmu byl bývalý první místopředseda ERÚ Jan Nehoda, který návrh nové tarifní struktury předkládal ke schválení a který byl odvolán letos v lednu z funkce. Členy byli mimo jiné náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Lenka Kovačovská a zástupci distribučních i výrobních firem.

Původní návrh tarifních změn, který ERÚ připravil, odmítl i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle jeho vyjádření by navržená změna v platbách elektřiny znamenala zdražení pro víc než 38 procent domácností a 91 procent podnikatelů s malou spotřebou. Návrh je podle něj třeba přepracovat a se změnou není třeba spěchat, měla by jí předcházet rozsáhlá debata.