Nižší mimořádná valorizace nepomáhá důchodcům dostatečně, míní Špidla. Jurečka namítl, že penze jsou historicky nejvyšší

Události, komentáře: Důchody po roce 2023 (zdroj: ČT24)

„Zásahy do valorizace nebyly oprávněné,“ řekl v Událostech, komentářích bývalý premiér Vladimír Špidla (ČSSD). Starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se kvůli inflaci mimořádně zvýšily. Průměrný důchodce by si tak měl přilepšit o 760 korun. Původně to ale mělo být o 1770 korun. Kvůli vysokým výdajům a rychlému zadlužování vláda prosadila mírnější přidání. To v debatě hájil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Cílem mimořádných valorizací bylo uchovat reálnou kupní sílu důchodců a to se prostě nestalo,“ vysvětlil Špidla svůj postoj. Vytkl vládě také to, že opatření zavedla v legislativní nouzi a navíc retroaktivně. Vláda podle něj měla řešit rozvrat veřejných financí jinými způsoby, třeba upravit daňový systém.

„Zrušení superhrubé mzdy a úpravy daňových sazeb znamenaly výrazný výpad příjmů pro státní rozpočet,“ souhlasil ministr Jurečka. Podotkl ale, že tyto peníze místo toho zůstaly domácnostem. Problém podle něj pro stát neleží na straně příjmů.

„Když se podíváme na posledních pět šest let, tak máme obrovský nárůst mandatorních výdajů. (…) Jsme v situaci, kdy na důchody dáváme prakticky 34 procent státního rozpočtu. Ten trend je neudržitelný,“ řekl Jurečka.

Připomněl také, že důchody jsou historicky nejvyšší v porovnání s průměrnou mzdou. V lednu je navíc čeká pravidelná valorizace, která pokryje inflační nárůst.

Špidla připomněl, že je typické, že důchody v dobách krize rostou rychleji než platy, protože musí ze zákona dorovnávat inflaci. Jakmile se ale začne ekonomice dařit lépe, tento trend se vytratí. „Jakmile bude krize pryč, důchody budou zase postupně klesat (ve vztahu k průměrné mzdě) a náhradový poměr se bude zmenšovat,“ řekl.

Vláda podle Špidly měla rozpočet vyrovnat tím, že zvýší příjmy zejména z daní. Jurečka ale namítl, že na to vláda myslela v rámci konsolidačního balíčku.