Umělá inteligence nám může pomoct. Je třeba jít s dobou, myslí si Materna

Interview ČT24 s Jiřím Maternou (zdroj: ČT24)

Takzvaná umělá inteligence a strojové učení se propojují s naším světem. Podle odborníka na tuto oblast Jiřího Materny se ale není čeho obávat a je třeba využít příležitosti. On sám umělou inteligenci používá nejen při práci, ale také při generování pohádek pro svého syna. Sám sebe v Interview ČT24 označil za technooptimistu.

„V nejbližší budoucnosti bude umělá inteligence nástroj. Určitě se bude muset spousta profesí transformovat podobně, jako dříve účetní prováděla operace na papíře a potom byla nucena přejít na počítače, kde má specializovaný program,“ přirovnal Materna. Část profesí tak podle něj zanikne.

Umělá inteligence zatím může podle odborníka lidem jen pomáhat. Jedním z problémů je totiž její pravdivost. Programátoři totiž stále pracují na tom, aby si nevymýšlela. Umělá inteligence a člověk se tak budou podle Materny spíš navzájem doplňovat, lidé se tak nemají čeho obávat. 

„Je to velice silný nástroj, tak jako třeba jaderná enegie může být nebezpečná, pokud se dostane do špatných rukou, ale zároveň je to velice užitečný nástroj. A je třeba jít s dobou a adaptovat se. To si myslím, že je klíčová kompetence pro současnou a budoucí generaci,“ zdůraznil Materna.   

Pomocník i nepřítel

Umělá inteligence může být podle něj také kreativní. „Prohlídne si v případě výtvarného umění extrémní množství děl a z těch dat se naučí hodně obecné vzory toho, co vlastně dělá umění uměním, co se lidem líbí, a tyto vzory aplikuje při vytváření vlastních děl, která jsou zčásti vytvářená náhodně a zčásti na základě těchto vzorů,“ vysvětlil odborník.

V celé řadě oblastí se umělá inteligence používá už desítky let. A to právě díky tomu, že pozná, co se lidem líbí. Jsou to hlavně doporučovací systémy. „Pokud si večer pustíte seriál z nějakého streamu, tak to, co vám to doporučuje, je umělá inteligence. Ona se vás naučila znát a ví, co se vám líbí,“ upřesnil Materna.

Dnes kromě toho existují už i aplikace, které dokáží doporučit životního partnera. „Naučí se vás znát a dokáže spojit dva lidi, kteří by si mohli rozumět,“ dodal Materna. Podle něj ale umělá inteligence nedokáže vše přečíst lidským způsobem, umí ale přečíst profil člověka.

Etika, obavy, vývoj

Ohledně budoucnosti a vývoje umělé inteligence považuje odborník za jeden z největších problémů interpretovatelnost. „Umí ve spoustě úloh překonat člověka, ale často se jí nedá věřit. Ten stejný problém je sice také u lidí, ala pak je tam odpovědnost. Pokud bychom ji chtěli použít například pro lékařské rozhodnutí, jestli člověka operovat, nebo ne, tak udělá v průměru lepší rozhodnutí než člověk, ale nenese za něj odpovědnost,“ vyložil Materna.

Zároveň upozornil, že umělá inteligence je zatím jen software. „Problém by mohl nastat, pokud by to nebyl jen software, ale došlo by k humanizaci a dostala by se do fyzického světa,“ uzavřel odborník.