Ministerstvo spravedlnosti se odvolalo kvůli odškodnému pro Nečesaného

Ministerstvo spravedlnosti se odvolalo ve sporu o odškodné pro Lukáše Nečesaného, kterému soud za nezákonné stíhání přiznal přes 1,7 milionu korun. Muž čelil stíhání za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku a strávil dva roky za mřížemi. Justice ho ale nakonec pro nedostatek důkazů osvobodila a případ zůstal neobjasněný. Ministerstvo už Nečesanému vyplatilo mimosoudní cestou 1,2 milionu korun.

„Odvolání podala strana žalovaná (ministerstvo spravedlnosti, pozn. red.),“ konstatovala Marcela Pröllerová, mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2, který loni v říjnu přiznal Nečesanému odškodné ve výši 1,7 milionu korun a úroky z prodlení.

Odvolávat se plánuje i Nečesaného advokát Michal Pokorný. „Rozsudek je velmi pečlivě zpracovaný, nicméně s ohledem na ojedinělost tohoto případu by mělo být přikročeno k vyššímu zohlednění těchto ojedinělých okolností,“ řekl České televizi.

Nečesaný, který nyní vystupuje pod jiným jménem, žádal po ministerstvu spravedlnosti dvacet milionů korun. Úřad mu už dříve dobrovolně vyplatil přes 1,2 milionu. Takové zadostiučinění pokládalo ministerstvo za dostačující. Soudkyně Lucie Kuchaříková ale dospěla k závěru, že Nečesanému náleží vyšší částky za každý den vazby i výkonu trestu, než jaké vypočítalo ministerstvo. Sám Nečesaný se u soudu domáhal částky 18,8 milionu.

„Trestní stíhání zasáhlo do osobního, rodinného i pracovního života žalobce (Nečesaného),“ konstatovala soudkyně Kuchaříková. Upozornila mimo jiné na to, že v době zahájení stíhání byl Nečesaný velmi mladým a netrestaným studentem, kterému vzetí do vazby zabránilo maturovat v řádném termínu.

Útok na kadeřnici se stal v únoru roku 2013. Pachatel udeřil ženu do hlavy polenem a vzal jí přes deset tisíc korun. Obžaloba z činu vinila Nečesaného, který žil v Hořicích u prarodičů. Napadená žena ho nejprve jako agresora nepoznala, později jej označila za útočníka. Podle soudních znalců trpěla po útoku výpadky paměti.

Královéhradecký krajský soud mladíka opakovaně poslal za mříže, po zásahu Nejvyššího soudu a změně trestního senátu jej dvakrát zprostil viny. Pražský vrchní soud osvobozující rozhodnutí vždy zrušil a žádal nové projednání. Zprošťující rozsudek potvrdil až v březnu 2019.