V Česku vzniká síť energetických poradců. Lidem poradí se snižováním nákladů na vytápění

V Česku vzniká síť poradců v energetice (zdroj: ČT24)

Energetičtí poradci budou v obcích radit, jak ušetřit za teplo a elektřinu. Například na Opavsku testují pomoc přes takzvanou místní akční skupinu, která spolupracuje se starosty a konkrétní obyvatele přímo vyhledává a oslovuje. Od listopadu na krajských pobočkách úřadu práce působí také takzvaní energetičtí ambasadoři.

Miloš Branický modernizuje přes dvě stě let starý dům. Například letos v lednu do něj nainstaloval ekologičtější plynový kotel. „Topili jsme dřevem a uhlím, ale na plyn to teď vychází dvojnásob dráž. Luxus si musíte zaplatit,“ poznamenal. Plyn ho stojí tři a půl tisíce měsíčně. Příští rok mu končí fixace a platit nejspíš bude mnohem víc.

V obývacím pokoji má ještě krbová kamna. Když v kamnech rozdělá oheň, dokáže vytopit i ostatní místnosti a ohřát vodu. Úplně bez plynu se ale rodina neobejde. „Musí se hodně přikládat, někdo u toho musí být doma, protože to nemá žádný zásobník,“ vysvětlil.

Jak naplánovat úpravy domu

Chystá teď další úpravy, aby mu drahé teplo neunikalo. Naplánovat je pomůže místní akční skupina. „Na první dobrou se mi jako slabina zdají okna, jsme tady na kopci, je tady větrno, určitě to ten byt provětrává. Okno má jenom dvě skla, to je dneska málo,“ posoudil dům předseda MAS Opavsko Jiří Krist.

Poradci spolupracují s úřady a poradí také s financováním opatření. „Můžeme nabídnout minimálně dva programy, které to profinancují buď celé, nebo pokryjí významnou část,“ řekl Krist.

Ambasadoři pomáhají orientovat se v dotacích

Od listopadu na krajských pobočkách úřadů práce působí takzvaní energetičtí ambasadoři. Klienty za nimi posílají úředníci, přijít ale mohou lidé také sami. „Umíme jim poradit, jak si snížit náklady, jak uspořit energii, umíme poradit, na koho se obrátit, když jim dodavatel nepřiměřeně zvedne náklady na energie. Pomáháme jim se zorientovat hlavně v dotačních programech,“ vyjmenovala energetická ambasadorka Helena Wendigerová.

„Domácnosti nespočítají třeba zateplení budovy, nebo instalaci fotovoltaiky, ale mohou je nasměrovat, kde získají více informací,“ řekl zmocněnec pro řešení energetické chudoby Ministerstva práce a sociálních věcí Martin Sedlák.

Společně s místními akčními skupinami by měli energetičtí ambasadoři vytvořit širokou poradenskou síť. Vhodná opatření dokážou snížit náklady domácností až o devadesát procent.