Čeští lékaři z IKEMu umějí vyřešit problémy s polykáním potravy. Díky šetrné operaci

Události: Operace pomáhá lidem trpícím problémy s polykáním (zdroj: ČT24)

Problémy s polykáním jídla nebo vyprazdňováním žaludku – obojí umějí lékaři z pražského IKEMu vyřešit endoskopickou metodou. K tělu šetrnou operaci zvanou POEM provedli u dospělého člověka poprvé před deseti lety. Dnes už zákrok pomáhá i dětem.

Původně s ním lékaři vnitřní orgány jen prohlíželi. Už řadu let ale slouží endoskop i jinému účelu. Pomáhá třeba při achalázii – nemoci, která znemožňuje polykání. Trpěl jí i osmiletý syn Stanislavy Olah.

„Zhubl dvanáct kilo a psychicky byl odrovnaný. Při každém jídle to byl boj. Jestli se to vrátí nebo jestli to spolkne,“ uvádí matka chlapce.

Příčinou byla svalová křeč jícnu, která potravu nepustí do žaludku. Řešit se dá chirurgicky. Použití endoskopu je ale šetrnější.

Průběh operace, která řeší i poruchu vyprazdňování žaludku
Zdroj: ČT24

Na sále jen asi půl hodiny

„Zastrčíme endoskop, uděláme dírku, řez do sliznice. Tou dírkou zastrčíme endoskop do stěny. Tam si jako horník vykutáme tunel a řízneme ten sval, čímž ho povolíme,“ popisuje metodu Jan Martínek, lékař z oddělení gastroenterologických metod v pražském IKEMu.

Pacient stráví na sále v průměru asi jen půl hodiny. Výhodou operace je také to, že nezanechává viditelné jizvy.

„Každý týden provádíme několik těchto zákroků. Dnes to provádí tři lékaři na naší klinice,“  dodává přednosta Kliniky hepatogastroenterologie IKEMu Julius Špičák.

Jahody už znovu může

Vůbec poprvé vyzkoušeli metodu POEM na konci roku 2012. Dosud pomohla zhruba pětistovce pacientů, a to nejen těm s achalázií. Podobně se dá léčit i gastroparéza – porucha vyprazdňování žaludku.

Kateřina Kaufmanová, jedna z pacientek s gastroparézou, už může opět jíst oblíbené jahody
Zdroj: ČT24

„Začne vás bolet břicho a říkáte si ‚jo, tak mě bolí břicho, to přejde, že jo‘. Jenže to trvalo dny, týdny, pak už měsíce. Jedla jsem takové věci jako suchý rohlík. Po operaci se všechno jako otočením kouzelného klíčku zlepšilo,“ svěřuje se se svou zkušeností Kateřina Kaufmanová, jedna z pacientek s gastroparézou.

V jejím případě lékaři zavedli endoskop níž než k jícnu. Dnes už si může pochutnat i na oblíbených jahodách.