Pondělí bude slunečné, od poloviny týdne se ochladí

Po rekordně teplé neděli čeká Česko další slunečný den, teploty by v pondělí měly vystoupat až na 23 stupňů Celsia. Informoval o tom na Twitteru Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V úterý začne pršet a od poloviny týdne se postupně ochladí.

„Příliv teplého vzduchu od jihozápadu na naše území po okraji tlakové výše nad východní Evropou bude vrcholit,“ uvedl v pondělní předpovědi web ČHMÚ. Na horách bude kolem patnácti stupňů, pro Šumavu očekává předpověď osmnáct stupňů Celsia.

Od úterý se obloha zatáhne, mělo by být zataženo s deštěm nebo přeháňkami a teplotami do dvaceti stupňů Celsia. Ve středu bude pokles teplot pokračovat. Denní maxima nepřekročí patnáct stupňů, ke konci pracovního týdne bude polojasno a třináct stupňů Celsia. O víkendu se mírně oteplí, ale bude zase pršet.

V neděli byly rekordy pro 16. října překročeny na dvaceti meteorologických stanicích ze zhruba 160 meteorologických stanic, které jsou v provozu alespoň třicet let. „Ve Strakonicích se teplota vzduchu dostala na rovných 25 stupňů Celsia, můžeme tedy říci, že na této stanici zaznamenali letní den,“ uvedl ČHMÚ.