Odvolací soud zrušil zprošťující verdikt v kauze obchodníka Shenara ohledně krácení daní

K soudu se opět vrací kauza podnikatele v oblasti energií Martina Shenara. Vrchní soud v Praze zrušil v neveřejném jednání zprošťující verdikt z loňského května v kauze krácení daní při prodeji tří projektových společností energetické firmě ČEZ. S informací přišel server Aktuálně.cz. Vinu Shenar dlouhodobě odmítá, podle státní zástupkyně připravil stát o šestasedmdesát milionů korun.

„Mohu potvrdit, že rozhodnutím Vrchního soudu v Praze byl zrušen rozsudek Městského soudu v Praze, kterým byl obžalovaný Shenar zproštěn obžaloby podané na něj pro zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby,“ řekla serveru státní zástupkyně Petra Ullrichová. Verdikt odvolací instance včetně odůvodnění by měl Shenar obdržet v těchto dnech, píše server.

Před vrchním soudem neobstál verdikt nižšího stupně, podle nějž se státní zástupkyni nepodařilo objasnit podstatu případu. Podle ní si Shenar pořídil trojici firem v roce 2009, s ČEZem se dohodl na jejich prodeji ten samý rok, což dokládají smlouvy. Tehdy platná legislativa však dovolovala takovou transakci bez daňové zátěže provést až po pěti letech.

Shenar tvrdí, že společnosti nakoupil v roce 2007. Udělal to podle svých slov právě proto, aby při jejich prodeji daně platit nemusel. Do konce roku 2007 totiž platil mírnější zákon, který dovoloval osvobodit akcie od daní, pokud mezi dobou jejich nabytí a prodejem uplynulo alespoň šest měsíců. Od počátku následujícího roku se pravidla zpřísnila a bez odvedení daní lze prodat podíly až po pěti letech.

„Vrchní soud zejména zdůraznil, že Městský soud v Praze hodnotil provedené důkazy vesměs izolovaně, nikoliv ve vzájemných souvislostech. Ilustrovat je to možné na některých výpovědích svědků a jiných důkazech svědčících ve prospěch obhajoby,“ podotkla žalobkyně Ullrichová, proč odvolací instance zprošťující verdikt zrušila.

Vrchní soud v Praze rozhodoval v této věci podruhé. Poprvé Městský soud v Praze Shenara očistil v únoru 2020, odvolací instance tento verdikt zrušila v únoru loňského roku. Nyní se tedy celé kolo opakovalo.