Turisté se vrací do hotelů i bytů. Počet nemovitostí pro krátkodobé pronájmy opět roste

Události: Hotely i krátkodobé pronájmy hlásí plnou obsazenost (zdroj: ČT24)

I přes rostoucí ceny přibývá hostů v českých hotelech a penzionech. Podle dat Asociace hotelů a restaurací jsou obsazené v průměru ze sedmdesáti procent. Ještě před rokem byly vinou pandemie využité sotva z pětiny. S nárůstem turistiky pak znovu roste i počet krátkodobých pronájmů, zejména ve velkých městech.

V centru Prahy je zřetelně vidět, že se turisté do města vrátili. Není to ale zřejmé jenom na turistických místech, ale i na ubytovacích kapacitách. Podle jejich provozovatelů se totiž plní velmi rychle.

Znát je to i u krátkodobých pronájmů. Zakladatelka firmy Sevenkeys Zuzana Benešová se stará asi o čtyřicet bytů, které jejich majitelé nabízejí turistům. „Zájem je obrovský. Po covidu mají lidé hlad po cestování,“ podotýká. 

Krátkodobé pronájmy v Praze
Zdroj: ČT24

Pomalu začíná přibývat i bytů, které se do nabídky vracejí. Zatímco před pandemií jich bylo v Praze víc než čtrnáct tisíc, na konci loňského roku už jen šest tisíc, teď každý měsíc zájem o pronájem bytu turistům roste. „Majitelé bytů mají zájem se vracet ke krátkodobým pronájmům, takže co týden, to dáváme nový byt na Airbnb,“ říká Benešová.

Návštěvnost hotelů
Zdroj: ČT24

Větší obsazenost hlásí i hotely

A větší obsazenost hlásí i hotely. Zatímco loňský květen se v nich ubytovalo 180 tisíc lidí, letos to už bylo skoro o milion víc. „Celý červenec je vlastně v červených číslech. To znamená obsazenost kolem devadesáti procent,“ podotýká ředitel obchodní strategie Orea Hotels & Resorts Jiří Fontana.

Noc v hotelu vychází v rozmezí dvou až tří tisíc korun. „Samozřejmě v hlavní sezoně se cena může šplhat i výše,“ podotýká Fontana. Turisté se podle něj zatím nezdráhají utrácet a plno tak mají téměř ve všech ze svých 17 hotelů.