Téměř půl milionu lidí v Česku hrozí závislost na digitálních technologiích

Podle odborných odhadů hrozí v Česku 445 tisícům lidí starších patnácti let závislost na mobilních telefonech, sociálních sítích či on-line hrách. Informuje o tom zpráva o digitálních závislostech za letošní rok, kterou v úterý schválila vládní rada pro koordinaci politiky v oblasti závislostí.

Výroční zpráva Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti se letos poprvé zaměřila i na mapování závislostí na digitálních technologicích. Dosud monitorovala pouze užívání nelegálních drog, alkoholu, tabáku nebo hazardní hraní. 

„Nadužívání internetu a digitálních technologií se týká poměrně velké části populace a je příčinou řady zdravotních poruch a negativních dopadů na jednotlivce i jeho okolí,“ uvedli autoři zprávy. Nadměrné používání internetu a digitálních technologií se podle nich týká až čtvrtiny dospívajících.

Podle odborníků narušuje tento typ závislosti denní rytmus, lidé trpí nedostatkem spánku a hůř se orientují v čase. Nejčastěji je závislost spojená s únavou, nesoustředěností, bolestmi hlavy, očí či zad.

Závislost na internetu

Na internetu jsou denně tři čtvrtiny dospělých. V mobilu internet používá dvaasedmdesát procent lidí. Víc než dvě třetiny se pohybují na sociálních sítích. Dospělí na internetu nejčastěji čtou zprávy a hledají informace, navštěvují sociální sítě a prohlížejí a kupují zboží. Digitální hry hraje téměř čtvrtina osob.

Problém v posledních letech pozorují i v adiktologických ambulancích, kde narůstá počet klientů.

Autoři zprávy varují před tím, že závislí omezují své kontakty pouze na on-line prostředí, ubývá jejich fyzické aktivity a přibývá konfliktů v jejich vztazích. Samotnou závislost pak často provázejí úzkosti, deprese či agresivita.

Získat kontrolu

Při přepočítání se dá podle autorů odhadnout, že v Česku hrozí závislost asi 253 tisícům mužů a 192 tisícům žen, celkem tedy 445 tisícům obyvatel starších patnácti let. V pracovní dny tráví na síti lidé v průměru 130 až 150 minut, a to mimo práci a studium. O víkendu je to 160 až 180 minut.

Na internetu tráví čas déle muži než ženy, a to v průměru o dvacet až třicet minut. Zatímco muži se více věnují hraní her a sledování pornografie, ženy se pohybují víc na sociálních sítích a nakupují. Zpráva uvádí, že závislost hrozí šesti až sedmi procentům mužů a zhruba pěti procentům žen. 

Adiktologové upozorňují, že cílem léčby tohoto typu závislosti je zkrátit čas využívání digitálních technologií a získat nad nimi kontrolu. Výsledkem by neměla být úplná abstinence, protože by podle nich mohla představovat překážku v práci, při studiu i v soukromí. 

V Česku je nyní 109 léčebných programů pro osoby, které technologie nadužívají. Pojišťovny ročně hradí léčbu 150 až 180 lidem.