Týden bude teplý a bohatý na srážky, vítr se uklidní

Vítr, který trápil Česko v několika posledních dnech, během pondělního odpoledne a večera postupně zeslábl, o půlnoci z pondělí na úterý přestane platit výstraha. Tento týden Česko čeká teplé počasí bohaté na srážky. Ve čtvrtek teploměr ukáže na některých místech až 11 stupňů Celsia, v ostatních dnech budou maxima kolem osmi až devíti stupňů. Koncem týdne v noci začne mrznout. Podle dlouhodobého výhledu počasí budou následující čtyři týdny teplotně mírně nadprůměrné.

V pondělí dopoledne platila na většině území Čech výstraha na velmi silný vítr s vysokým stupněm nebezpečí. Vítr během odpoledne a večera zeslábl. Působil nicméně v průběhu dne pády stromů i poruchy vedení vysokého napětí a komplikoval dopravu. Silný vítr i povodně zasáhly Česko rovněž v minulém týdnu.

V pondělí železničáři vyjeli zhruba k desítce mimořádností, většinou šlo o popadané stromy na trati. Situace tak byla klidnější než v minulých dnech, kdy mezi čtvrtkem a nedělí řešili přes dvě stovky událostí. Varování meteorologů před poryvy o rychlosti až 70 kilometrů v hodině platí v Čechách do půlnoci.

„Ten nejsilnější vítr už bychom měli mít tenhle týden za sebou. Byly to poryvy z pondělního rána a dopoledne,“ uvedla meteoroložka Taťána Míková. Od půlnoci z pondělí na úterý už nebude v platnosti žádná výstraha před větrem. V příštích dnech tohoto týdne by totiž měl být mírnější. Ale neznamená to, že nebude foukat vůbec, v úterý se podle Míkové očekávají nejsilnější poryvy mezi 55 a 70 kilometry v hodině, od středy do 55 kilometrů za hodinu. Přechodně celkem mírný bude vítr v pátek a v neděli.

První polovinu týdne budou provázet přeháňky

Do středy Českou republiku čeká hodně proměnlivé počasí. Zpočátku týdne bude většinou zataženo až oblačno, na většině území budou dešťové, smíšené nebo sněhové přeháňky a srážky, více slunce lze očekávat od čtvrtka. Teploty se budou v nadcházejících dnech pohybovat od čtyř do devíti stupňů, ve čtvrtek vystoupají až k jedenácti stupňům Celsia.

Noční teploty se zpočátku udrží nad bodem mrazu, mrazivé noci budou až koncem týdne. Ve čtvrtek a pak zase na přelomu týdnů můžou teploty klesat až k minus pěti stupňům Celsia. Víkend má být relativně slunečný, na horách bude sněžit, nejvyšší denní teploty budou od čtyř do devíti stupňů Celsia.