Pojišťovny loni vrátily díky ochrannému limitu víc peněz za léky než kdy dříve

UDÁLOSTI: Zdravotní pojišťovny vrátily svým klientů za loňský rok rekordní částky na doplatcích za léky (zdroj: ČT24)

Téměř miliardu korun vrátily loni zdravotní pojišťovny svým klientům na doplatcích za léky. Byla to historicky nejvyšší částka, meziročně se zvedla téměř o desetinu. Přeplatky posílají pojišťovny lidem, kteří překročí roční limit za předepsané léky, loni jich bylo asi devět tisíc, převážně seniorů nad 70 let.

Ochranný limit, který stanoví maximální cenu, kterou může člověk za rok zaplatit na léky na předpis, se liší u různých sociálních skupin. Nejnižší je u lidí nad 70 let a všech v invalidním důchodu, kde je stanoven na 500 korun. Senioři mezi 65 až 70 lety a také děti do 18 let mají limit na tisícikoruně, ostatní dostanou zpátky doplatky, až když v lékárnách zanechají přes 5000 korun ročně.

Podle mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívové dostávají peníze zpět hlavně lidé ze skupiny, která má limit nejnižší. „Největší skupinu tvoří jednoznačně senioři nad 70 let, je jich zhruba osmdesát procent,“ upozornila.

Doplatky se u různých léků liší, pojišťovna vrátí jen cenu nejlacinějšího

Není to ale tak, že by pacienti dostali zpět úplně vše, co nechají v lékárně a přesahuje tyto limity. Pojišťovny vždy proplácejí rozdíl pouze do nejnižší možné varianty léku na konkrétní potíže, který je na trhu. 

Výše doplatků se přitom někdy výrazně liší u jednotlivých výrobců. „Pacient, který má deset léků, může odejít s doplatkem sto korun, ale také s doplatkem přes tisíc korun,“ poukázal vedoucí lékárník lékárny Benu v obchodním centru Europark Adam Socha.

Lékárníci podle něj dokážou pacientům poradit, pokud chtějí levnější lék, ale ne všichni o to opravdu stojí. „Jsou pacienti, kteří mají špatnou zkušenost se zaměňováním léků, proto si radši připlatí, aby dostali ten lék, na který jsou zvyklí,“ podotkl.

Pojišťovny upozornily, že část přeplatků, které svým klientům posílají, se jim vrací. Drtivá většina lidí si totiž nenechává peníze poslat na účet. „Devět z deseti přeplatků vracíme poštovní poukázkou,“ uvedla mluvčí Plívová.

Problém s doručením nastává podle mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenky Mazurové hlavně proto, že pojištěnci neaktualizují své adresy. „Jedná se zejména o domovy seniorů, pečovatelské služby nebo pobyt u rodinného příslušníka,“ shrnula. Tím, že se poukázka vrátí, ale lidé nárok na vrácení doplatků za léky neztrácejí a na pojišťovny se mohou obrátit i zpětně. Ty vedou poplatky jako závazek několik let.

Stoupl i zájem o volně prodejné léky

Ochranné limity se týkají pouze léků na předpis. V posledních dvou letech se ale zvýšila i poptávka po volně prodejných lecích. Zájem byl hlavně o přípravky na snížení horečky a proti bolesti, užívané proti nachlazení, chřipce nebo covidu-19.

U léčiv s obsahem kyseliny acetylsalicylové se dodávky za dva roky téměř zdvojnásobily z 1,3 milionu balení v roce 2019 na loňských 2,3 milionu balení. Předloni byla také zvýšená poptávka po lécích s paracetamolem, dodávky stouply z 6,3 na 8,9 milionu balení, loni se však již vrátily jen mírně nad předpandemickou úroveň.

„Asi si všichni vzpomenou, že zejména na začátku byla panická poptávka po některých lécích, zejména s paracetamolem. Ale potom se stav ustálil. Ty léky jsou běžně dostupné, není s tím žádný problém,“ připomněl prezident České lékárnické komory Aleš Krebs.