Ministerstvo chce zvednout strop cen sociálních služeb. Handicapovaní mohou přijít o klíčovou pomoc

Události: Sociální služby by se měly zdražit (zdroj: ČT24)

Od března by mohly vzrůst maximální možné ceny, které lidé platí za péči, stravu, asistenty nebo pobyt v domovech pro seniory. Ministerstvo práce a sociálních věcí kvůli tomu připravuje novou vyhlášku. Valorizaci už dlouhou dobu kvůli nedostatku peněz žádají provozovatelé sociálních služeb a poskytovatelé péče. Některé organizace ale upozorňují, že kvůli zdražení handicapovaní přijdou o část asistenční pomoci, bez které se neobejdou.

Když bylo Patriku Šimánkovi patnáct let, skočil šipku do vody, narazil a poranil si míchu. Zcela ochrnul a zůstal na vozíku. „Žiju s babičkou, s tou jsme si tak nějak zbyli a ta se o mě stará od rána do večera,“ říká Šimánek. Protože je jeho babičce osmdesát, posledních pět let si pravidelně platí pomoc asistentů. „Tak tři čtyři hodiny denně, ale potřeboval bych minimálně šestnáct,“ doplňuje Šimánek.

Na ty mu ale příspěvek na péči nevystačí. Stejně jako Kubovi Neubertovi. Od narození trpí mozkovou obrnou. Asistenta má deset hodin, doplácí si ho z peněz, které si vydělá. „Už jsem se naučil, jak si ty potřeby scuknout do těch deseti hodin, ale někdy člověk déle pracuje nebo chce jít do kina a to už musí sáhnout po víc hodinách,“ tvrdí Neubert.

Teď se oba obávají vyhlášky, kterou připravuje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ta má zhruba o 20 procent zvýšit maximální přípustné ceny v sociálních službách. Neměnily se osm let.

„Mezitím rostly důchody, valorizovaly se i příspěvky na péči a my se dnes dostáváme do situace, že poskytovatelé nejsou schopni v limitu 170 korun na celodenní stravu zajistit kvalitní stravování klientů,“ domnívá se Jurečka.

Živoření, či ústavní péče

Některé organizace ale upozorňují, že kvůli zdražení služeb handicapovaní dosáhnou na méně hodin asistence, než je tomu nyní. „Buď budou lidi o to víc živořit doma za pomoci svých rodinných blízkých a nebudou si tu službu kupovat, nebo je to bude tlačit k tomu, aby odešli do ústavní péče,“ dodává sociální pracovnice Hana Sixtová z České asociace paraplegiků.

„Dnešní nejvyšší příspěvek na péči vystačí maximálně na pět hodin osobní asistence, a pokud poskytovatelé tyto služby o 20 procent zdraží, tak se sníží počet hodin na den z pěti na čtyři,“ uzavírá Erik Čipera, ředitel obecně prospěšné společnosti Asistence.

Ministrovi poslal otevřený dopis s výzvou, ať od záměru ustoupí. Ministr Jurečka se má příští týden se zástupci organizací sejít.