V noci klesaly teploty hluboko pod nulu. Na šumavském Březníku naměřili minus 27,6 stupně

Uplynulou noc a ráno klesaly teploty hluboko pod nulu. Nejvíc mrzlo na šumavském Březníku, kde před před osmou hodinou ranní klesla teplota na minus 27,6 stupně Celsia. Podobné to bylo u Kvildy na Prachaticku, kde ráno naměřili minus 27,3 stupně. Na Jizerce v Jizerských horách teploměr ukázal minus 21 stupňů. Přes den se budou podle předpovědi teploty držet většinou kolem nuly, někde zůstanou pod bodem mrazu, na místech s nízkou oblačností nebo mlhou bude jen kolem minus čtyř stupňů. Ve čtvrtek se oteplí.

 „Právě uplynulá noc bude zřejmě nejmrazivější nocí tohoto týdne. Teploty klesaly na minus dva až minus sedm stupňů Celsia, při delším vyjasnění a sněhové pokrývce bylo kolem minus deseti stupňů Celsia, v Teplicích nad Metují-Zdoňově minus 13 stupňů,“ konstatovali ráno meteorologové.

Ještě víc mrzlo na horách, kde se minimální teploty pohybovaly většinou pod minus deset stupňů, v Jizerce-Kořenově naměřili minus 21 stupňů. 

„Tradičně nejnižší teploty byly zaznamenány na Šumavě, kde bylo místy naměřeno minus 20 až minus 25 stupňů Celsia, rekordmanem se stala stanice na Kvildě-Perle s teplotou minus 26,5 stupně Celsia,“ uvedl v 6 hodin ráno Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na facebookovém profilu. Jenže teplota pak dál klesala. Na Kvildě pak před osmou hodinou naměřili minus 27,3 stupně.

Mapa ranních teplot v ČR
Zdroj: ČHMÚ
Vývoj ranní teploty na stanici Březník
Zdroj: ČHMÚ

Teplota kolem osmé hodiny ráno klesala i jinde a Kvildu překonal Březník, kde meteorologové naměřili 27,6 stupňů Celsia, což je podle nich zatím nejnižší teplota letošní zimy. 

Ledové dny

„Na polovinu ledna se nejedná o úplnou výjimkou. Stává se, že na Šumavě v tuto dobu klesne teplota i pod hranici minus 30 stupňů Celsia,“ řekl Daniel Maňhal z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Pokud i přes den zůstane jako ve středu na některých místech teplota pod nulou, hovoří meteorologové o takzvaných ledových dnech. Od čtvrtka se má oteplit, přes den budou maximální teploty kolem pěti stupňů Celsia a v noci už nebude tolik mrznout, někde zůstane nad nulou.