Starožitník Salmon připravil Univerzitu Karlovu o 20 milionů, rozhodl nepravomocně soud v kauze listin

Události: Soud uznal vinným starožitníka Salmona za prodej listin Univerzitě Karlově (zdroj: ČT24)

Univerzita Karlova byla podle soudu okradena o 20 milionů korun, když kupovala své zakládací listiny ze čtrnáctého století. Nepravomocný verdikt uložil starožitníkovi Josefu Salmonovi, aby peníze vrátil. Cenné dokumenty už před víc než sto lety zmizely z archivu. V roce 2018 je získal Salmon a obratem prodal, i když podle obžaloby věděl, že patří státu. Starožitník odmítá, že by udělal cokoli nezákonného.

Univerzita Karlova mluvila o pergamenu z roku 1347 jako o nálezu tisíciletí, ve kterém papež schvaloval vznik vysokého učení. Historici o listině do té doby netušili. „Majitel si nepřál vědět, kdo to prodává. A kupní smlouva byla mezi univerzitou a J&T Bankou,“ říkal v červnu 2018 tehdejší rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Zveřejněna nebyla ani cena, ani to, co se s listinami v minulosti dělo. Univerzita Karlova tvrdí, že postupovala s maximální opatrností, nakupovala od renomované banky a listiny zkoumalo několik znalců. Tomáš Zima vypovídal jako svědek i před soudem. „Univerzitě nebylo v době koupě známo, že by listiny měly pocházet z trestné činnosti,“ uvádí mluvčí univerzity Václav Hájek.

Policie ale zjistila, že skrytým prodávajícím byl šéf obchodu se starožitnostmi u pražského Obecního domu Josef Salmon. Podle soudu věděl od znalce, že byly ukradené a má je odevzdat státnímu archivu.

Účelové tvrzení

„Jedinou chybou, co jsem udělal, bylo, že jsem to neprodal v Londýně o nulu víc někomu jinému,“ řekl Salmon při své účasti u soudu. Hájil se tehdy tím, že dokumenty Univerzity Karlovy koupil od starožitníka v Rakousku. A s údajnou krádeží z archivu neměly nic společného. Soud mu ale neuvěřil.

„Toto tvrzení považujeme za nevěrohodné, účelově vytvořené v rámci uzavírání smlouvy mezi J&T Bankou a mezi obžalovaným Salmonem, když samozřejmě banka požadovala od obžalovaného, aby jí dodal původ těchto věcí,“ hodnotí předsedkyně trestního senátu Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková.

Salmon ve středu u soudu nebyl, a neslyšel tak verdikt v podobě tříleté podmínky, pěti milionů peněžitého trestu a propadnutí majetku v hodnotě dvaceti milionů ve prospěch Univerzity Karlovy. „Peníze by měly být zajištěné z přípravného řízené právě na účtě pana obžalovaného,“ připomíná státní zástupkyně Tereza Sloviočková.

Salmonův obhájce Roman Vojta si stejně jako univerzita ponechal lhůtu na odvolání. Samotné listiny jsou sice v univerzitním trezoru, zůstává na nich ale policejní plomba, na které ve středu soud nic nezměnil.