V pátek přibylo 17 659 případů covidu, míň než před týdnem. Denně umírá přes sto lidí

Události: V pátek přibylo o 2700 méně nákaz než před týdnem (zdroj: ČT24)

V pátek přibylo v Česku 17 659 případů covidu. Je to o 2701 míň než před týdnem. Denní přírůstek nakažených v mezitýdenním srovnání klesl v tomto týdnu potřetí. Pozitivita testů zůstává ale dál vysoká, u lidí s příznaky nemoci se prokáže nákaza u každého třetího. Reprodukční číslo se dál drží pod zlomovou hranicí jedna, k sobotě mírně kleslo na 0,92. V nemocnicích bylo před víkendem skoro 6800 pacientů s covidem, z toho 1052 s těžkým průběhem. Každý den umírá s koronavirem víc než sto lidí.

On-line přenos

Koronavirus - prosinec

  • 23:52

    Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

  • 20:59

    Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

  • 20:53

    Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

Počet hospitalizovaných byl sice nižší oproti předchozím dnům tohoto týdne, kdy se blížil i sedmi tisícům, ale o zhruba pět set vyšší než minulý pátek. Zátěž nemocnic, především jednotek intenzivní péče, je enormní. Podle prognóz poroste i v dalších předvánočních týdnech, i kdyby epidemie začala brzdit.

Reprodukční číslo se dál drží pod zlomovou hranicí jedna, což svědčí o zpomalování epidemie koronaviru. K sobotě mírně kleslo na 0,92. Pokud se počítá za posledních 14 dní, má hodnotu 1,05. „I tyto odhadované hodnoty ukazují na počátek zpomaleného šíření nákazy,“ sdělil ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl. Reprodukční číslo udává, kolik lidí nakazí jeden pozitivně testovaný. Pokud je číslo nad jedničkou, epidemie zrychluje, údaj pod jedničkou značí zpomalování. V posledních dnech se jeho hodnota pohybuje kolem této hranice. 

V porovnání sousedních zemí je na tom Česko nejhůře

Incidenční číslo k sobotě podruhé za sebou kleslo, na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní nyní připadá 1100 případů koronaviru, předchozí den činilo 1135. Ve většině krajů se situace mírně zlepšila. Nejhůře je na tom dál s incidencí 1436 Zlínský kraj, který už v pátek předstihl dlouhodobě nejhorší Olomoucký kraj. Tam k sobotě připadá na 100 tisíc obyvatel 1409 nakažených. Relativně nejlépe je na tom dál Karlovarský kraj s 465 případy v přepočtu na obyvatele, tam ale incidenční číslo vzrostlo.

Při porovnání počtu případů covidu na obyvatele za 14 dní je na tom Česká republika nejhůř ze sousedních zemí –⁠ za uplynulé dva týdny eviduje 2373 nových případů na sto tisíc obyvatel, před týdnem to bylo 2081 nakažených.

Nově odhalené případy covidu-19
Zdroj: ČT24

Pozitivita testů je vysoká, ve srovnání s minulým pátkem se testovalo míň

Pro vývoj epidemie je klíčovým ukazatelem pozitivita testů, která zůstává dál vysoká, ale už neroste. Týdenní průměr se zhruba od poloviny listopadu pohybuje u diagnostických indikací, tedy u testů pro pacienty s příznaky onemocnění, kolem 35 procent. V případě epidemiologické indikace, kdy se testují lidé po rizikovém kontaktu, je to kolem 15 procent.

Laboratoře v pátek prověřily na přítomnost koronaviru podle průběžných údajů zhruba 116 tisíc vzorků, z toho asi osmdesát procent spolehlivější metodou PCR. Ve stejný den předchozího týdne udělaly zhruba o 12 tisíc testů více.

Novým koronavirem se v Česku od loňského března prokazatelně nakazilo skoro 2,23 milionu lidí, z nich 33 576 zemřelo. Od poloviny listopadu umírá s covidem kolem stovky pacientů denně.

V pátek bylo vyočkováno 93 tisíc dávek vakcíny

Cestou z epidemie je podle politiků a odborníků očkování. Zmírnit zátěž nemocnic může i posilující dávka vakcíny, pro kterou si v Česku přišel už milion lidí. Nárok na ni mají lidé půl roku po ukončené vakcinaci, lidé nad 60 let a chronicky nemocní už po pěti měsících. O ledna se platnost očkovacích certifikátů proti covidu zkrátí na devět měsíců a pro prodloužení bude nutné se znovu očkovat.

V poslední době počty rozdaných dávek stoupají, většina připadá právě na posilující dávky. V pátek zdravotníci aplikovali přes 93 500 dávek vakcíny, zhruba o 22 700 víc než před týdnem, z nich bylo asi 72 tisíc posilujících. Dosud zdravotníci podali od konce loňského prosince bezmála 13,8 milionu dávek, dokončené očkování má v zemi s 10,7 milionu obyvatel okolo 6,4 milionu lidí. Očkovat se mohou zájemci od 12 let, v polovině prosince se otevře registrace i pro děti od pěti do 11 let.

Očkovací akci ve Slavkově využily stovky lidí

Jednorázová očkovací akce se uskutečnila v sobotu ve Slavkově u Brna. Pro vakcínu si přišlo mnohem víc lidí, než místní radnice původně očekávala. Během pěti hodin jich zdravotníci v kulturním domě naočkovali čtyři sta. Vděční byli především důchodci, kterým odpadla cesta do očkovacích míst v Brně. Vzhledem k tomu, že mnozí nyní budou mít nárok na třetí dávku, Slavkov uvažuje, že v lednu akci zopakuje.

Očkovací maraton čeká v následujících dnech na strakonické zdravotníky, nezastaví se ani o víkendu. Díky tomu zvládne strakonické očkovací centrum vyočkovat do příštího víkendu až deset tisíc dávek. „Předpokládáme, že během Vánoc se lidé budou chtít setkávat, takže chtějí být více chráněni třetí dávkou vakcíny,“ očekává velká zájem vedoucí očkovacího centra Michal Pelíšek.