Cesta k zvládnutí klimatické krize? Alternativní proteiny: maso z laboratoře nebo hmyz

Snížit náročnost produkce naší stravy na krajinu je do jisté míry móda, dost možná ale i cesta k záchraně planety. V nejvyšší míře se to týká masa. Výroba hovězího, vepřového či kuřecího, které nejčastěji konzumujeme dnes, je výrazným emitentem skleníkových plynů. Zemědělství celkově způsobuje pětinu globálních emisí, živočišná produkce pak v rámci zemědělství zaujímá šedesát procent. Tyto hodnoty lze snížit například i konzumací alternativ. I o nich je nový díl publicistického pořadu Bilance.

Na vývoji kultivovaného, laboratorního, chcete-li umělého masa pracuje dnes už asi stovka společností po světě, mezi nimi i tuzemská firma Bene Meat Technologies. „Do konce příštího roku bychom měli být schopni produkovat analogii mletého masa. Svatý grál, čímž myslím opravdovou flákotu masa, bychom mohli dokázat vyprodukovat do pěti let,“ říká její jednatel Roman Kříž.

Na začátku výroby umělého masa je biopsie, jíž se odebere kousek svalové tkáně živého zvířete. V bioreaktoru za určitých podmínek je možné tkáň množit.

Dnes v Bene Meat dokáží kultivovat maso ve formě shluků svalových buněk, malých kuliček na lžičku. V laboratořích v pražské Hostivaři se asi čtyři desítky vědců a výzkumných pracovníků ovšem nesoustřeďují primárně na maso samotné, ale na produkci takzvaného kultivačního média. Právě s ním chtějí spíš na trhu prorazit.

Kultivační médium, v podstatě roztok o určitých vlastnostech, je potřebný jako výživa pro svalové buňky. Výzkumníci řeší, jak vytvořit efektivní, levné a hlavně eticky přijatelné sérum, díky kterému by šlo ve velkém umělé maso produkovat.

Méně preferovanou cestou je takzvané fetální bovinní sérum získávané z krevní plazmy plodu nenarozeného telete – zde se ale naráží právě na etiku takové praxe. Alternativou jsou rostlinné roztoky. Pokud by se toto Bene Meat v blízké budoucnosti podařilo, bude celý projekt považovaný za úspěšný.

28 minut
BILANCE: Budoucnost jídla a jídlo budoucnosti
Zdroj: ČT24

Klíč k úspěchu: cena

Produkovat maso jako takové by brzy neměl být velký problém. Otázkou, kterou se všichni zaobírají je ale to, aby takové maso bylo široce dostupné. Už v roce 2013 nizozemská Mosa Meat a její vědecký tým finančně podporovaný například i spoluzakladatelem Googlu Sergejem Brinem, představili světu své řešení laboratorního masa.

Shromáždit 20 tisíc svalových vláken hovězího do kompaktního burgeru je tehdy vyšlo na v přepočtu 6,5 milionu korun. Dnes je Mosa Meat údajně schopna srazit cenu na v přepočtu stovky korun. Komerčnímu rozšíření nyní stojí v cestě certifikace u úřadů.

Většina projektů má momentálně společné to, že jsou zajímavou kořistí pro investory. Další perspektivní firmou je například izraelská Aleph Farms. Jejím investorem je mimochodem hollywoodská hvězda Leonardo DiCaprio. Peníze Billa Gatese zase pomáhají rozvoji americké Memphis Meats. I to značí jistou důvěru v to, že právě umělé maso je cesta. Oceňuje to i burza. Například akcie fondu Agronomics, který se specializuje na nákupy firem na náhražky masa, vzrostly od začátku roku o padesát procent.

Laboratorní maso má být udržitelnější než současné konvenční chovy dobytka na maso. Ty vyžadují mimo jiné velký prostor. Podle Kříže je na produkci jednoho kilogramu hovězího masa potřeba čtyřicet metrů čtverečních. Pokud se zemědělská plocha využije pro pěstování výživy pro svalové buňky je jí potřeba pouze desetina.

Larvu nebo cvrčka?

Podobnou cestou jdou i úvahy o větší konzumaci hmyzu. Některé regiony světa s tím historicky nemají problém, podle OSN má jít o preferovanou a podporovanou cestu i třeba pro střední Evropu včetně Česka. Benefit konzumace hmyzu pro planetu je opět snížení emisí a náročnosti na prostor.

Byznysu s cvrččím proteinem jako potravinou budoucnosti se věnuje i česká firma Sens. Na vertikální farmě v Thajsku získává proteinový prášek, který přidává do výsledných produktů – třeba těstovin nebo tyčinek.

„Cvrččí protein jsme si zvolili, protože má vysoké procento bílkovin a má zároveň nejméně výraznou chuť, čili když se přidá do produktů, které už známe, tak v nich vůbec není cítit,“ popisuje zakladatel českého startupu Sens Foods Radek Hušek. „Máme už skutečně dopočítáno, že to může být nejlevnější živočišný zdroj bílkovin,“ dodává. Teď ještě zbývá, aby dost lidí na svačinu z cvrčků našlo odvahu.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Domácí

Vystrčil v adventním poselství vyzval ke slušně vedenému dialogu

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v předvánočním projevu ve čtvrtek vyzval ke slušně vedenému dialogu, k ochotě dohodnout se a k budování důvěry jako základu fungujícího společenství. Veřejné poselství předseda Senátu pronesl na konci roku již pošesté. V letech 2020 až 2022 se k veřejnosti obracel na Nový rok.
20:10Aktualizovánopřed 1 mminutou

„Ukrajina bojuje o život,“ řekl Zelenskyj na summitu EU

V Bruselu probíhá summit EU, na kterém promluvil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Lídři sedmadvacítky řeší hlavně další finanční podporu Kyjeva pro roky 2026 a 2027. Nemůžeme si dovolit selhat, zdůraznila šéfka diplomacie EU Kaja Kallasová. V případě využití zmrazených ruských aktiv musí nést riziko všechny státy Unie, uvedla pak šéfka Komise Ursula von der Leyenová. Česko na summitu zastupuje nový premiér Andrej Babiš (ANO).
04:07Aktualizovánopřed 55 mminutami

ČNB ponechala základní úrokovou sazbu beze změny

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na 3,5 procentech. Informoval o tom ředitel odboru komunikace ČNB Jakub Holas. Finanční trh stabilitu úrokových sazeb očekával.
15:19Aktualizovánopřed 3 hhodinami

Havlův odkaz je zvláště letos stále aktuální, uvedl Vystrčil

Odkaz bývalého prezidenta Václava Havla je podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) zvláště v letošním roce stále aktuální. Týká se svobody a schopnosti zastat se druhého, uvedl na pražském Vinohradském hřbitově. Lidé tradičně nosí květiny a svíčky k Havlově chalupě na Hrádečku, kde před čtrnácti lety zemřel. Ředitel Knihovny Václava Havla pak na prvního českého prezidenta zavzpomínal společně s velvyslanci a velvyslankyněmi USA, Německa, Nizozemska, Slovenska a Kanady.
07:59Aktualizovánopřed 6 hhodinami

Hrad potvrdil Turkovi schůzku s prezidentem Pavlem

Prezident Petr Pavel přijme v pondělí 22. prosince v 11:00 na Pražském hradě čestného prezidenta Motoristů a poslance Filipa Turka. Odbor komunikace prezidentské kanceláře to oznámil na svém webu. Motoristé chtějí, aby se Turek stal ministrem životního prostředí. Úřad vede dočasně ministr zahraničí a předseda strany Petr Macinka (Motoristé). Turek potvrdil, že na Hrad v pondělí půjde.
11:47Aktualizovánopřed 7 hhodinami

Pavel jmenoval ústavním soudcem Michala Bartoně

Vysokoškolský pedagog a odborník na ústavní právo Michal Bartoň se stal ústavním soudcem. Do funkce jej ve čtvrtek na Pražském hradě jmenoval prezident Petr Pavel. Devětačtyřicetiletý Bartoň nahradí u Ústavního soudu (ÚS) profesora občanského práva Josefa Fialu, kterému tuto středu vypršel desetiletý mandát. Pavel v projevu ocenil, že nově sestavený Ústavní soud funguje jako tým, ačkoliv ho společně se Senátem sestavil ze silných osobností.
11:29Aktualizovánopřed 7 hhodinami

Premiér a předsedové parlamentu budou brát od ledna přes 300 tisíc korun

Platy vrcholných politiků vzrostou od ledna zhruba o pět procent. Premiér a předsedové parlamentních komor budou vůbec poprvé brát více než 300 tisíc korun hrubého měsíčně. Plat řadového poslance se zvýší o 5500 na 115 tisíc. Prezident bude dostávat 383 200 korun, o 18 200 korun víc než letos. Vyplývá to ze sdělení ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) o vyhlášení platové základny, z níž se platy odvozují.
před 7 hhodinami

Víkend bude zatažený a mlhavý, maxima dosáhnou asi pěti stupňů

O nadcházejícím víkendu bude v Česku většinou zataženo, slunce se objeví jen ojediněle. Meteorologové očekávají mlhy a mrholení, někde mohou být i mrznoucí. Nejvyšší teploty se budou pohybovat kolem pěti stupňů Celsia, při malé oblačnosti i nepatrně výše, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
08:47Aktualizovánopřed 7 hhodinami
Načítání...