Mladí Češi jsou tolerantnější k menšinám, s Romy by ale bydlet nechtěli

Události: Mladí Češi jsou tolerantnější k menšinám, s Romy by ale bydlet nechtěli (zdroj: ČT24)

Přístup mladých Čechů k menšinám, bezdomovcům nebo seniorům se zlepšuje. Méně jsou tolerantní k rasistickému humoru a nevěří některým mýtům o Romech. Diskriminace ale přetrvává na trhu s bydlením. Informace vyplynuly z výzkumu vládní Agentury pro sociální začleňování.

Do výzkumu, který testoval předsudky v praxi, se zapojilo přes dva tisíce lidí ve věku od patnácti do šestatřiceti let. Výzkum navázal na podobné dotazování z roku 2014.

„Je potěšující, že se za více než šest let podařilo přesvědčit další skupinu obyvatel o tom, že tolerance dává smysl. Netěší mě samozřejmě to, že pokud jde o Romy, tak zásadní změny nenastaly,“ shrnuje ředitel Agentury pro sociální začleňování David Beňák.

Například s pronájmem bytu velké rodině by mladí Češi podle výsledku výzkumu byli méně vstřícní, pokud by zájemci byli Romové. Za problematické označili ale také soužití s bezdomovci nebo muslimy. Naopak pozitivně hodnotí kontakty se seniory, Vietnamci a židy.

Z výzkumu o soužití s menšinami
Zdroj: ČT24/Median
Z výzkumu o soužití s menšinami
Zdroj: ČT24/Median

„U skupiny muslimů je zajímavé, že mladí lidé k nim mají poměrně negativní vztah, ale přiznávají, že mají málo informací. To kontrastuje se skupinami 'bezdomovci' či 'Romové', kde uvádějí, že mají informací dostatek. Ale to nemusí být reálně pravda,“ upozorňuje analytička Martina Veverková z agentury Median.

Bourat předsudky pomáhá kampaň i realitní agentura

Vyvrácení mýtů se daří díky dlouhodobé kampani proti nenávisti HateFree Culture. „Je důležité objevovat zajímavé obyčejné lidi, představovat je, že žijí běžný život a tím bourat předsudky,“ domnívá se manažer kampaně Lukáš Houdek.

S hledáním bydlení zase Romům, ale také samoživitelkám, pěstounům nebo cizincům pomáhá služba Víc než jen bydlení. „Jim je realitní trh zejména kvůli předsudkům uzavřen. Řešíme technické věci, tedy vztah se sousedy, platby nájemného,“ vysvětluje expert na sociální integraci a koordinátor projektu Víc než jen bydlení. Projekt navazuje na činnost sociálně odpovědných realitních agentur, které působí v západní Evropě.