Hrad prodloužil smlouvu bývalému zpravodajci BIS Romovi, píší Respekt a Aktuálně.cz

Pražský hrad prodloužil o rok smlouvu bývalému řediteli analytiky Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiřímu Romovi. Respektu a Aktuálně.cz to řekl šéf legislativního odboru prezidentské kanceláře Václav Pelikán. Úřad ale dosud nesdělil, jakou přesně má Rom náplň práce. V minulosti zpracoval například analýzu, v níž tvrdil, že ředitel BIS Michal Koudelka neplní své povinnosti. Rom přitom sám před několika lety patřil mezi kandidáty na šéfa služby, tehdejší vláda Bohuslava Sobotky ale dala přednost právě Koudelkovi.

„Smlouva byla jmenovanému po vzájemné dohodě prodloužena o rok, to je do 31. srpna 2022,“ sdělil Respektu a Aktuálně.cz Pelikán. Rom opustil BIS loni v létě, Hrad ho přijal původně na jeden rok. Podle Aktuálně.cz není jasné, kdo a kdy o prodloužení rozhodl. Server uvedl, že na dotazy nereagoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, kancléř Vratislav Mynář, ani Rom.

BIS, která ve svých zprávách opakovaně upozorňuje například na nebezpečí ruských či čínských špionů, čelí dlouhodobé kritice prezidenta Miloše Zemana. Hlava státu tvrdí, že Koudelka není člověk na svém místě, šestkrát ho odmítl povýšit na generála. Výroční zprávu BIS z prosince 2018, v níž tajná služba varovala před ruskými a čínskými agenty, označil Zeman za „plácání“ a zpravodajce za „čučkaře“.

Analýza Koudelkovy práce

Loni v říjnu v rozhovoru pro Mladou frontu DNES prezident uvedl, že by podle jeho názoru měl být Koudelka odvolán. Svůj názor mimo jiné opřel o materiál, který vypracoval právě Rom. Podle dokumentu Koudelka „neplní své povinnosti, dlouhodobě zamlčuje a neposkytuje informace zákonným adresátům a zveřejňuje informace v rozporu se zákonem“.

Koudelku prezident kritizoval i za další věci. Letos v létě ho například obvinil z toho, že před několika lety nařídil odposlechy lidí z prezidentova nejbližšího okolí včetně ekonomického poradce Martina Nejedlého. Protože sám nemá telefon a využívá telefony spolupracovníků, týkaly se podle Zemana odposlechy i jeho. Koudelka poté před sněmovní komisí uvedl, že BIS své zákonné povinnosti neporušila.

Koudelkovi skončilo funkční období letos v polovině srpna. Vláda ho ale pověřila vedením služby do té doby, než nového ředitele BIS jmenuje kabinet vzešlý z říjnových sněmovních voleb.