Vloupání během pandemie přibylo, města proti nim bojují kamerami

Události: Kamery pomáhají dopadnout zločince (zdroj: ČT24)

Kriminalita v Česku dál klesá. V době koronaviru ubylo drobných krádeží, mravnostních deliktů i násilných činů. Zvýšil se ale počet vloupání, kvůli kterým si i menší města v současnosti pořizují kamerové systémy.

Na přelomu roků 2019 a 2020 se v okolí Prahy několik skupin vloupalo do stovek domů. Brali hlavně šperky a peníze. Zatím středočeská policie dopadla dva zloděje, kteří se přiznali k jedenácti případům. Po dalších ještě pátrá. 

Zloději vykrádali domy i v  městské části Praha-Lipence. Opakovaně tam mířili v několika vlnách. „Vždy to bylo třeba pět domů najednou. Bylo vidět, že jsou to profesionálové a my jsme chtěli a i obyvatelé volali po tom, aby tady byl kamerový systém,“ uvedla tamní místostarostka Ivana Žáková (HaFo Lipaňáků).

S jednou kamerou jim pomohl pražský magistrát. Další dvě získaly teď z projektu Slepá místa. Do soutěže se ročně hlásí desítky měst. „Jedna z kamer bude umístněna na sloupu veřejného osvětlení, u kterého se nachází lávka do Černošic. To je jedno z únikových míst,“ upřesnila Žáková. Další zařízení pak bude na příjezdu do obce. Instalace začne příští týden. 

S krádežemi byly problémy například i v Jáchymově na Karlovarsku a právě kamerový systém pomohl situaci vyřešit.

„Od roku 2012 se kriminalita začala snižovat. Tehdy tam bylo nějakých sto čtyřicet trestných činů za rok. Teď, co mám informace, tak kriminalita je někde kolem padesáti trestných činů za rok,“ uvedl místostarosta Jáchymova František Holý (Patrioti). 

Kamerami je pokryté téměř celé město a navzájem na sebe navazují. Stěžejní pak jsou ty u silnice. „Zlodějské party, které sem najížděly, věděly, že si je můžeme na kamerových systémech dohledat, a přestaly nám sem jezdit. Ne úplně, ale myslím, že to hodně omezily,“ uzavřel.