Nejdřív Moravu a Slezsko, potom i Čechy zasáhnou o víkendu další silné bouřky

Českem znovu projdou silné bouřky a zejména v Čechách, ale i v části Slezska a na západě Moravy se mohou rozvodnit řeky. Podle nových výstrah, které vydal Český hydrometeorologický ústav, budou bouřky v pátek odpoledne nejsilnější v Jeseníkách, v sobotu a v neděli dopoledne v Čechách a na jihozápadě Moravy. Srážkové úhrny by měly být nižší než při bouřkách v první polovině týdne, hladiny řek také vystoupají na první, výjimečně maximálně na druhý stupeň povodňové aktivity.

Meteorologové vydali výstrahy na bouřky na celý víkend včetně pátku. Od 12 do 22 hodin platí výstraha pouze pro Olomoucký, Moravskoslezský kraj a také pro Králicko v Pardubickém kraji. Naprší kolem 30 milimetrů, podle výstrahy hrozí vytopení sklepů nebo ojedinělé rozvodnění malých toků. 

V sobotu a v neděli bude pršet více – spadne až 45 milimetrů během krátké doby. Výstraha bude od sobotních 9 hodin až do nedělních 10 hodin platit pro většinu republiky s výjimikou Karlovarského, Ústeckého, Zlínského a jihovýchodu Jihomoravského kraje.

Po přívalových deštích, které s bouřkami přijdou, se mohou znovu rozvodnit některé řeky. Od pátečního odpoledne vyhlásil ČHMÚ povodňovou bdělost na řekách, které tečou z Jeseníků, případně z Králického Sněžníku. V sobotu a neděli bude platit i ve většině Čech s výjimkou severovýchodu a na západě Moravy – v celém kraji Vysočina a také na Znojemsku.

Prudké vzestupy řek na nejvyšší, tedy třetí, stupeň povodňové aktivity, však již meteorologové neočekávají. Mohou dosáhnout jen prvního a v Jeseníkách na menších tocích ojediněle druhého stupně povodňové aktivity.