Část cestovních kanceláří vyplatí peníze za nevyužitý voucher i dřív. Někteří lidé je ale nemusejí získat vůbec

Události ČT: Některé cestovní kanceláře začnou vracet peníze za nevyužité vouchery dřív (zdroj: ČT24)

Část českých cestovních kanceláří začne vyplácet peníze za nevyužité vouchery dřív, než jim to takzvaný zákon Lex voucher nařizuje. To by znamenalo, že klienti by mohli dostat své peníze zpět už v průběhu června. Netýká se to však těch, kteří mají jiný typ poukazu než Lex voucher, ti by své peníze nemuseli dostat vůbec.

„Ten rok čekání v nejistotě, že nevíte, jestli ty peníze dostanete, nebo nedostanete. Čekali jsme, že bychom mohli letět tento rok, ale situace se nezlepšila, tak asi budeme chtít částku vyplatit,“ řekl jeden z klientů CK Fischer Josef Jiříček, který měl odletět na dovolenou do Tuniska. 

Podle zákona by měl dostat platbu zpět až v září. Cestovní kancelář se ale nakonec rozhodla, že peníze začne klientům vracet už od poloviny června – tedy asi o dva a půl měsíce dřív, než ukládá zákon. 

„Považujeme to za férový krok vůči klientům, kteří loni o dovolenou přišli. Od chvíle, kdy se s nimi spojíme a oni nám řeknou, že voucher letos uplatit nechtějí, tak v řádu dnů budeme odesílat peníze, první klienti by je měli dostat ještě během června,“ uvedl mluvčí CK Fischer Jan Bezděk. 

Kdo své peníze zpět nedostane?

Někteří klienti cestovních kanceláří ale nakonec své peníze možná neuvidí. Mnohé kanceláře totiž nevydávaly takzvané Lex vouchery, ale své vlastní. „(CK) Blue Style mi napsala, že chce jít jinou cestou a že pro nás mají výhodné vouchery Travel safe+. Já se musel rychle rozhodnout, buď jakýsi voucher, storno, nebo doplatek,“ popsal situaci klient CK Blue Style Michal Májek.  

Poukaz nakonec přijal, jenže cestovní kancelář za něj peníze vracet nechce. V podmínkách si totiž stanovila, že poukaz musí využít do konce října, nebo mu peníze propadnou.

„Když někdo bude mít pocit, že nemůže využít voucheru Travel safe, tak my vydáme nabídku na další období podstatně dřív, aby si lidé mohli vybrat komfortně tu nabídku další a mohli peníze utratit,“ uvedl obchodní ředitel CK Blue Style Ondřej Rušikvas. „Jsem teď v takové situaci, že buď přijdu o 30 tisíc, nebo si něco vyberu z jejich nabídky,“ podotkl Májek.  

Část advokátů tvrdí, že takový postup cestovních kanceláří je v rozporu se zákonem a že všechny vouchery by měly mít stejné parametry. „Myslím si, že v tom rozměru, kde ty vouchery jsou jiné, než jak je zamýšlí Lex voucher, jsou v tom smyslu neplatné,“ upozornil advokát z Advokátní kanceláře Legans Radovan Hrubý. Někteří klienti cestovních kanceláří se ale soudních sporů obávají.