O doučovací kempy pro školáky je zájem, ministerstvo zatím řeší jejich financování

Události: Nejasnosti kolem peněz na doučovací kempy pro školáky (zdroj: ČT24)

Ministerstvo školství řeší projekty doučovacích kempů, děti ze základních škol tam mají dohánět látku, kterou zameškaly při distančním vzdělávání. Účast má být zdarma. Ministerstvo školství může zatím dotovat jen část z nich, o dalších penězích chce vyjednávat. K jejich pořádání se hlásí asi čtyři sta organizací.

Přechod z domácí výuky zpět na tu v lavicích se u dětí projevil na známkách. Například prvňačka Tereza Čapková teď musí dohánět matematiku a čtení. Obojí by mohla zlepšovat i v létě na doučovacím kempu.

„Činnosti, které tam budou, nebudou jen, že děti sedí ve třídě. Ale ta výzva cílila i na to, že děti mají mít i možnost pohybových aktivit, sociálních kontaktů,“ přibližuje ředitel Základní školy Květnového vítězství na pražském Chodově Pavel Kopečný.

Škola Terezy Čapkové tedy se zapojením do doučovacího kempu počítá. Agentuře, která ho plánuje, nabídne síly učitelů i prostory. Jenže ještě není jasné, jestli neplánuje zbytečně.

Ministerstvo školství má vyčleněných sto milionů, které by už mohlo rozdělit mezi 90 pořadatelů s kapacitou pro 34 tisíc dětí. Všichni žadatelé o dotaci by ale mohli zajistit letní doučování až pro sto tisíc dětí. Potřebovali by k tomu ale 170 milionů navíc.

Financování doučovacích kempů
Zdroj: ČT24

Financování doučovacích kempů

O těchto prostředcích bude ministr školství v pondělí jednat s premiérem a také ministryní financí. „Určitě najdeme společnou řeč, ale prvně chci od pana ministra slyšet, proč si na to nevezme peníze ze svojí rozpočtové rezervy, když tam mu leží asi miliarda,“ říká ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Verdikt má padnout na konci příštího týdne. „Samozřejmě to časové hledisko je důležité, ale na druhou pořádající subjekty jsou natolik zkušené, že to zvládnou,“ myslí si ministr školství Robert Plaga (za ANO).

„Zorganizovat takovou věc pro ně asi nebude problém, otázka je, jak rychle na to dovedou zareagovat rodiče,“ avizuje ředitel Kopečný. Rodiče si totiž často potřebují naplánovat například hlídání dětí na léto.