Českého medu bude letos nejspíš zase nedostatek, i kvůli chladnému dubnovému počasí

Pokud se počasí v následujících dvou týdnech nezlepší, bude tuzemského medu pravděpodobně i letos málo. Cena by se přesto mohla udržet na loňském průměru 170 korun za kilo. Podle Českého svazu včelařů se produkce medu bude odvíjet především od počasí, ale i stavu včelstev po zimě. Tuzemský med je v posledních dvou letech nedostatkovým zbožím. Loňská sezona byla podle předsedkyně svazu Jarmily Machové dokonce nejslabší za 50 let.

„Když se podíváme ven, je jasné, že včely neměly moc šanci něco dělat. Pokud se počasí neumoudří, hrozí stejný scénář jako loni, kdy včelstva nemohla létat, snědla své zásoby z dubna a pak nebylo z čeho tvořit med na květen,“ konstatuje předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmila Machová.

Kvůli sněhu a dešťům, které se objevily v posledních dnech na českém území, nemohou včely opylovat ani získávat nektar, který je při výrobě medu klíčový. Malé zásoby navíc znamenají i omezený přísun potravy, což může vést k oslabení včel zodpovědných za sběr sladkých šťáv z květin a stromů. Ty pak nedokážou zajistit dostatečné zásobení surovinami ani pro vlastní potřeby úlu.

Právě kvůli deštivému počasí během hlavního období včelího sběru byla loňská sezona nejhorší za 50 let. „Sklizeň se v roce 2020 pohybovala okolo pěti tisíc tun, což je o polovinu méně než normálně. Medovicový neboli lesní med nebyl téměř žádný,“ doplňuje Machová.

Kvůli tomu se tak cena medu v minulém roce zvýšila až o 30 korun za kilogram. Průměrně se za sklenici pohybovala podle Českého statistického úřadu okolo 170 korun, v případě medovicového mohla dosáhnout až k 250 korunám.

Letošní med by ale podle předběžných odhadů výrazně zdražovat neměl. Ceny si včelaři většinou určují sami, záleží na situaci v jednotlivých oblastech Česka.

Včely slábnou, spotřeba medu stoupá

Kromě počasí včelám škodí i pesticidy a rozšíření nemocí, jako je varoáza nebo mor včelího plodu. Ty se sice daří díky organizovanému systému léčení určitými způsoby potlačit, přesto včelstva oslabují. Podle Machové se loňský úhyn zvýšil o necelou pětinu.

„Díky tomu, že si většina včelařů pořídila oddělky, ještě dokud byly úly silné, se nám podařilo ztráty nahradit. Aktuálně je v Česku dostatek včel na opylení celého území, což je klíčové pro zemědělskou produkci. S medem musíme doufat, ale prozatím to nevypadá tak zle,“ vysvětluje.

Situace je ale kraj od kraje jiná. Některým včelařům se loňská neúroda vyhnula a med budou mít i letos, jiní nesklidí vůbec. To je i případ Vladislava Trefila z Choryně u Valašského Meziříčí. „Pro mě letošek nejspíš moc dobrý nebude. Z deseti včelstev mi zimu přežily čtyři, takže med letos prodávat nebudu,“ říká Trefil.

Podle meteorologů z ČHMÚ budou teploty v následujících týdnech dosahovat běžných nebo slabě podprůměrných hodnot pro danou roční dobu. V takovém případě by se měly včely dostatečně zotavit a loňský nedostatek snížit.

Spotřeba medu v České republice každoročně stoupá. Za posledních deset let se poptávka zvýšila na dvojnásobek. Češi podle údajů Českého statistického úřadu v průměru spotřebují jeden kilogram medu ročně. Loni se ho k nám dovezlo nejvíc z Ukrajiny, Slovenska a Moldavské republiky.