Odvolaný předseda Krajské zdravotní žádá vyšetření možné fiktivní smlouvy

Odvolaný předseda představenstva Krajské zdravotní Jindřich Zetek podal trestní oznámení na asistentku hejtmana Vladislavu Marschallovou a bývalého ředitele společnosti Aleše Chodackého kvůli tomu, že údajně podepsali fiktivní smlouvu. Mělo jít o vyplácení 130 tisíc korun měsíčně za poradenství, řekl Zetek. Na trestní oznámení upozornil server Hlídací Pes.

„Podal jsem trestní oznámení. Důvod je celkem jednoduchý. Věděl jsem, že v momentě, kdy odejdu z představenstva, že hrozí riziko kamuflování celé té věci,“ uvedl Zetek. Podle něj je podezřelá i vazba Marschallové na krajský úřad, kde pracuje jako hejtmanova asistentka. Hejtman Jan Schiller (ANO) ve středu řekl, že důvodem odvolání Zetka byly neshody mezi ním a vedením kraje.

Ve svém prohlášení hejtman označil výroky Zetka za lživé. Uvedl také, že Marschallová s Krajskou zdravotní spolupracovala mimo jiné na přípravě velkokapacitních očkovacích center. Smlouvu podle něj i podle společnosti ukončila Marschallová sama, a to po vzniku očkovacích míst.

„I pro mě byla ale překvapením výše smluvního plnění, a proto jsem ve čtvrtek o celé věci hovořil s novým předsedou představenstva panem Vojtěchem a požádal jsem ho, aby došlo k důslednému prověření nejen smlouvy paní Marschallové, ale všech poradenských smluv, a především jejich plnění,“ dodal Schiller.

Jediným akcionářem společnosti Krajská zdravotní, jež v kraji spravuje pět nemocnic, je Ústecký kraj, v jehož čele stanulo po krajských volbách hnutí ANO. Rada kraje ve středu předsedu představenstva Zetka odvolala. Členové představenstva zvolili nového předsedu s účinností od čtvrtka, stal se jím bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Podle serveru Forum24 si Vojtěch ke svému poslaneckému platu tak měsíčně přijde ještě na 95 tisíc korun. Předtím představenstvo Krajské zdravotní v úterý odvolalo z funkce generálního ředitele společnosti Chodackého.

Vojtěch byl členem představenstva od listopadu 2020. Spekulovalo se o tom, že se stane velvyslancem ve Finsku. „Já jsem se ho samozřejmě ptal. On sám říkal, s největší pravděpodobností, že by měl být, ale já si myslím, že to není otázka ani tohoto roku, takže uvidíme, co bude dál. Jeho angažovanost zůstává pořád stejná a je stále větším a větším přínosem pro Krajskou zdravotní,“ řekl ve středu hejtman.