Trest pro bývalou senátorku Hamousovou za řízení v opilosti je pravomocný

Zákaz řízení a pokuta 90 tisíc korun za řízení v opilosti pro žateckou starostku a bývalou senátorku Zdeňku Hamousovou (nestr.) platí. Že je trest pravomocný, zjistila Česká televize z justiční databáze. Hamousová, která v horní komoře zastupovala Lounsko, nevyužila možnost se odvolat a neodvolala se ani státní zástupkyně. Okresní soud v Lounech o trestu rozhodl na začátku ledna.

Hamousová v opilosti řídila loni v dubnu. Původně jí soud udělil trestním příkazem peněžitý trest ve výši 110 tisíc korun a zákaz řízení, Hamousová proti tomu podala odpor. Soud následně výši finančního trestu snížil. Proti tomu se již žatecká starostka, která loni neobhájila křeslo v Senátu, neodvolala.

„Stav věci se změnil na pravomocnou,“ uvádí justiční databáze. Možnost odvolání tedy kromě bývalé senátorky nevyužila ani státní zástupkyně.

Policisté zastavili Hamousovou při dopravní kontrole v Žatci 9. dubna. V krvi měla přes jedno promile alkoholu, což je trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Za ten hrozí podmíněný, či nepodmíněný trest až jednoho roku vězení, pokuta a zákaz řízení na jeden až dva roky.

Hamousová: Mrzí mě to

Hamousová se ke skutku přiznala, omluvila se za něj a požádala o vydání k trestnímu stíhání. Loni v květnu v Senátu mimo jiné uvedla, že si je vědoma toho, že nejednala správně, stydí se za to a mrzí ji to.

„V té době jsem reagovala pod tíhou situací, pod nátlakem událostí, dnes bych takto nepostupovala. Samozřejmě, že mě to velmi mrzí,“ uvedla v listopadu před soudem Hamousová. „Pro mě je největší trest to, že jsem nepostupovala v souladu se zákonem, když jsem tak postupovala celý život, je mi to velmi líto,“ doplnila se slzami v očích starostka.

V listopadu také řekla, že řídila v podnapilém stavu, protože vezla do žatecké nemocnice ochranné prostředky, kde jich byl tehdy akutní nedostatek. Podle soudce Jana Jouzy nešlo o jednání v krajní nouzi, které by vylučovalo jakoukoli trestní odpovědnost. Řekl ale, že k tomuto skutku přihlédl.

Hamousová byla do Senátu zvolena za ANO, od roku 2014 byla předsedkyní senátorského klubu vládního hnutí. Loni na podzim neúspěšně obhajovala křeslo jako kandidátka Unie pro sport a zdraví, zatímco ANO mělo na Lounsku jiného kandidáta. Ani jeden z nich však nepostoupil do druhého kola.