Trestní stíhání bývalého místopředsedy FAČR Berbra pokračuje. Nejvyšší státní zastupitelství zamítlo jeho stížnost

Trestní stíhání bývalého místopředsedy Fotbalové asociace (FAČR) Romana Berbra obviněného z korupce a zpronevěry pokračuje. Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zamítlo jeho stížnost, kterou podal proti zahájení trestního stíhání. NSZ zamítlo stížnosti také dalších 14 z 20 obviněných. Na dotaz ČT to uvedla státní zástupkyně Daniela Bartíková z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Kauza se týká údajného ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí fotbalové ligy a zpronevěry peněz Plzeňského krajského fotbalového svazu.

„Ve věci korupce při ovlivňování fotbalových zápasů a zpronevěry finančních prostředků plzeňského krajského fotbalového svazu bylo státním zástupcem Nejvyššího státního zastupitelství v Brně rozhodnuto o stížnostech obviněných proti usnesení o zahájení trestního stíhání – stížnosti obviněných byly zamítnuty,“ uvedla Bartíková.

Kriminalisté bývalého místopředsedu Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romana Berbra obvinili loni v říjnu po rozsáhlém policejním zásahu. Kromě něj policie obvinila ještě dalších 19 lidí. Kauza se týká údajného ovlivňování utkání prostřednictvím rozhodčích.

Ovlivňování fotbalových utkání

Vyšetřovatelé Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) tvrdí, že vše řídila organizovaná zločinecká skupina. Podle dřívějších informací mělo jít hlavně o utkání Vyšehradu, který v sezoně 2018/19 postoupil ze třetí ligy do druhé. Zápasy měly být ovlivňovány i za účelem sázek. V případu je kromě rozhodčích nebo bývalých hráčů obviněn také někdejší sportovní ředitel druholigového Vyšehradu Roman Rogoz.

Podle kriminalistů navíc Berbr a skupina lidí kolem něj také zpronevěřili 850 tisíc korun z plzeňského krajského svazu. Kontroverzní funkcionář, který měl podle médií velký vliv na české rozhodčí, už kvůli kauze opustil všechny posty ve fotbale.

Z 20 obviněných v kauze jsou už všichni na svobodě. V lednu policie z vazební věznice propustila také Berbra a Rogoze, které tak nyní vyšetřuje na svobodě. Vazba na ně byla uvalena loni v říjnu proto, aby nemohli ovlivňovat svědky.

Podle informací ČT policisté při říjnové razii zabavili na několika místech miliony korun v hotovosti, které patřily právě Berbrovi. Kriminalisté také zjistili, že Berbr ovládá společnost Lugas Corporation na Seychelských ostrovech, přes kterou může řídit i své podnikání v Česku.