Kontrolovala méně, přesto loni veterinární správa opět rozdala pokuty za 33 milionů korun

Státní veterináři loni uložili pokuty za téměř 33 milionů korun. Je to podobná suma jako o rok dříve. Chyb zjištěných v pohodě zvířat loni ubylo u zájmových chovů o dva procentní body na třicet procent, u hospodářských zvířat o tři procentní body na devatenáct procent. Počet kontrol pohody zvířat meziročně klesl o sedm stovek na 6800. Ve třinácti nejzávažnějších případech předali veterináři podnět policii kvůli podezření ze spáchání trestného činu.

Činnost Státní veterinární správy (SVS) po většinu roku ovlivňovala pandemie. „Do izolace se na základě pozitivního vyšetření postupně dostalo okolo 120 zaměstnanců SVS, což odpovídá bezmála desetině všech pracovníků. Okolo 180 dalších pracovníků se na základě rizikového kontaktu s nakaženým dostalo v průběhu roku do karantény,“ líčí veterinární mluvčí Petr Vorlíček.

Například na jatkách ale byly porážky loni v podobné výši jako předloni. „I v době nouzového stavu dozorovalo v celém Česku již od časných ranních hodin každý den bezmála pět set úředních veterinárních lékařů a techniků na třech stech českých jatkách a zvěřinových závodech,“ dodal mluvčí.

Počet kontrol veterinární hygieny loni meziročně klesl o patnáct procent na zhruba 41 tisíc. Výjimkou byly kontroly zásilek do zemí mimo EU, při registraci nových provozů nebo kontrol značky Klasa. Jejich počty rostly, zbytek klesal.

Veterináři řeší ptačí chřipku

„Mezi priority pro letošní rok patří zachování příznivých nákazových statusů. Ve světle zhoršené nákazové situace s africkým morem prasat v sousedních zemích se budeme intenzivně snažit bránit opětovnému zavlečení moru,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

V současnosti veterináři řeší nákazu ptačí chřipky, která byla zatím potvrzena v jednom ohnisku v chovu a na třech místech u divokých ptáků v jižních Čechách. V Česku se ptačí chřipka kromě loňska, kdy museli veterináři vybít kolem 137 tisíc ptáků, objevila po deseti letech v roce 2017. Tehdy se v tuzemsku muselo utratit téměř sto tisíc ptáků, většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro čtyřicet ohnisek nákazy. Teď je v Evropě podle veterinářů asi 170 ohnisek nákazy přímo v chovech.