Státní zástupce rozhodne o obžalobě v kauze Adama, který skončil po operaci mandlí v kómatu

Kriminalisté chtějí poslat před soud pardubickou nemocnici, dvě sestry a lékařku v případu Adama Vyčítala, který po operaci mandlí v pardubické nemocnici v květnu 2017 silně krvácel a následně upadnul do vigilního kómatu. Policie ukončila vyšetřování a předala státnímu zástupci návrh na podání obžaloby. Na dotaz ČT to uvedl dozorující státní zástupce Lukáš Hrubý z Okresního státního zastupitelství v Pardubicích. Hrubý bude o případné obžalobě rozhodovat v následujících týdnech.

„Vyšetřování již skončilo. Dne 14. ledna 2021 jsem obdržel rozsáhlý spisový materiál od policejního orgánu s návrhem na podání obžaloby všech obviněných. V následujících týdnech se s návrhem policejního orgánu a spisovým materiálem seznámím a zvážím další postup, respektive zdali je možné ve věci podat obžalobu,“ uvedl Hrubý.

Policie obvinila lékařku, dvě zdravotní sestry a pardubickou nemocnici jako právnickou osobu v září 2019. Vyšetřování případu se podle státního zástupce prodlužovalo mimo jiné kvůli rozsáhlému znaleckému posudku. Podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického (ČSSD) už obviněná lékařka v nemocnici nepracuje.

Tehdy osmiletý Adam Vyčítal podstoupil na jaře 2017 běžný zákrok. Po čtyřech dnech pak začal masivně krvácet na chodbě nemocnice a na pomoc čekal třináct minut. V současnosti má chlapec poškozený mozek a skončil v bdělém kómatu. Péče o něj – léky, rehabilitace, pomůcky i samotná péče – stojí desetitisíce korun měsíčně.


Rodina podala na nemocnici několik žalob, domáhá se 22 milionů korun. Nemocnice rodině nabídla šest milionů korun jako zálohu na péči, která již byla vyplacena. Celkovou výši odškodnění nemocnice vyčíslila na 15,5 milionu. Kromě toho by rodina měla neomezené čerpání nákladů na péči. Pokračuje jednání o mimosoudním vyrovnání.

Na případ upozornil dokument České televize

Soud zároveň nařídil, aby pardubická nemocnice vydala rodině Adama Vyčítala také kompletní zdravotní dokumentaci. Otec chlapce Jan Vyčítal po prozkoumání dokumentace uvedl, že operace krčních mandlí nebyla v případě jeho syna nutná.


„Na základě toho, co jsem po konzultaci s odborníky– i s odborníky ze zahraničí – v této oblasti zjistil, dnes nepochybuji o tom, že operace krčních mandlí neměla být vůbec provedena,“ uvedl Jan Vyčítal s tím, že pokud by se neoperovalo, logicky by nenastalo ani následné krvácení.

Na případ malého Adama upozornil v roce 2019 dokument ČT Infiltrace – Obchod se svědomím. Ten na záznamech kamery ukázal tehdejší zmatky při záchraně krvácejícího chlapce na chodbě ambulance ORL.

Po odvysílání dokumentu rezignoval náměstek léčebné péče Pardubické nemocnice Roman Michálek, který daný den sloužil jako lékař ORL. Jeho postavení mimo službu doporučil nemocnici hejtman Martin Netolický (ČSSD).