Před pěti lety armáda opustila Brdy. Oblast se pomalu mění v turistickou destinaci

Události ČT: Brdy se pomalu mění v turistickou oblast (zdroj: ČT24)

Brzy to bude pět let, co Armáda České republiky opustila Brdy, z vojenského újezdu se tak stala chráněná krajinná oblast. Na péči o přírodu i vybavení pro návštěvníky šlo za tu dobu 18 milionů korun, a to například na zadržování vody nebo značení cest v dříve nepřístupné zóně. Brdy se nacházejí nedaleko od Příbrami, davy turistů se jim ale zatím vyhýbají.

Ochránci přírody už například vypalovali vřes. „Na to, aby se uchytily nové semenáčky, tak potřebují obnažený půdní povrch. Ten oheň je takovou nejsnadnější variantou,“ uvedl Bohumil Fišer z Agentury ochrany přírody a krajiny. Na jiných místech zase vznikly nové tůně a meandry, například na loukách kolem Padrťských rybníků, odtok se tak zpomalil. 

Krajina je však zatím bez rozhleden, sjezdovek nebo stánků s občerstvením. „V podstatě nikde nenajdeme tak rozsáhlé území, kde nejsou téměř žádné stavby a kde je zákaz vjezdu motorových vozidel,“ uvedl Fišer. 

Napříč oblastí už ale vedou značené stezky a turistické vybavení se pomalu vylepšuje. Pěších tras a cyklotras je v současnosti už asi dvě stě kilometrů. V plánu je i návštěvnické centrum – dům přírody.

Armáda jako záruka ochrany přírody?

Brdy byly v minulosti sídlem prvorepublikové armády, wehrmachtu, ale i sovětské armády. Uvažovalo se i o tom, že tam bude stát americký radar. Ministerstvo obrany však později rozhodlo, že vojsko se z oblasti stáhne úplně, část starostů tehdy byla proti. Argumentovali tím, že armáda je jedinou zárukou toho, že oblast nebude zdevastována.  

Historicky Brdy patřily dělostřelcům, velkou část území tak museli projít pyrotechnici, aby ho vyčistili od munice. Některé oblasti však zůstanou návštěvníkům nepřístupné zřejmě natrvalo.