Školy ožily, obchody se chystají na otevření. Skóre PES zůstává na 57 bodech

Události: Rozvolňování opatření kvůli koronaviru (zdroj: ČT24)

Po měsíci a půl ožívají školy. Kromě prvňáků, druháků a deváťáků přišli ráno i žáci všech dalších ročníků základních škol. Třídy se zaplnily i na nižších gymnáziích, i když druhý stupeň zatím funguje jen napůl. Obchody se začaly chystat na čtvrteční otevření. Epidemie covidu-19 momentálně v Česku slábne. Skóre PES zůstalo osmým dnem v řadě na hodnotě 57, která odpovídá zmírnění opatření na třetí stupeň rizika. V neděli laboratoře vyhodnotily pozitivně 1074 testů na nový typ koronaviru – téměř o třetinu méně než minulou neděli a zároveň nejméně od 20. září. Do pondělních 18 hodin přibylo 1406 nakažených.

On-line přenos

Šíření koronaviru - listopad

  • 22:37

    Šéf Světové zdravotnické organizace varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali "velmi vážně".

  • 22:23

    Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří, uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů.

  • 21:49

    Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní získalo protilátky.

Pandemie covidu-19 je i v Česku tři čtvrtě roku, první případy se potvrdily 1. března. Má za sebou zatím dva vrcholy – první, menší na jaře, druhý na přelomu října a listopadu. Za devět měsíců se koronavirem nakazilo 521 132 lidí, z nich 68 453 je stále infikováno. V pondělí do 18 hodin přibylo 1406 nových případů.

To dokládá, že covid-19 v Česku momentálně slábne, neplatí to však všude stejně. Výrazně se zlepšuje situace v Karlovarském kraji, kde bylo v neděli pouze devět pozitivních testů oproti 48 o týden dříve, v pátek bylo v kraji pozitivně testováno 146 lidí. Ve všech třech okresech kraje klesl relativní počet nakažených za poslední týden pod 200 na sto tisíc obyvatel.

Nejhorší je naopak tento poměr na Havlíčkobrodsku, kde přibylo za týden 610 případů na sto tisíc obyvatel. Vysočina nicméně v neděli zaznamenala pokles oproti minulému týdnu, přibylo 77 nových případů. V sobotu jich přitom ve srovnání s minulým týdnem přibylo. Pokles se ale o víkendu zastavil v Praze, nových případů bylo ve srovnání s předchozím týdnem více v sobotu i v neděli.

V nemocnicích je s covidem-19 nyní 4565 lidí. V neděli se počet hospitalizovaných dostal pod pět tisíc, tedy pod úroveň, kterou překročil více než před měsícem.

Protiepidemické skóre zůstává v celorepublikovém měřítku na 57, které umožňuje zmírnění opatření na třetí stupeň. Ve Zlínském, Olomouckém, Královéhradeckém kraji a na Vysočině zůstává PES nad 61, skóre tedy odpovídá čtvrtému stupni opatření, v ostatních krajích je na třetím stupni. Nejnižší skóre je momentálně v Praze, kde činí 42.

Zpět do lavic se vrátily děti z prvního stupně, druhý stupeň zatím funguje napůl

Školy se až nyní, od 30. listopadu, plně přizpůsobily čtvrtému stupni opatření. I to však znamená velký návrat dětí na základní školy. Od pondělí mohou do školy chodit děti ze třetích, čtvrtých a pátých tříd, které doplnily žáky dvou nejnižších ročníků, kteří se vrátili již 18. listopadu.

„Jsem strašně ráda, že se vidíme, moc jsem se na 30. těšila. I když jsme se viděli on-line, viděli jsme se přes kameru, tak to není ono. Když se vidíme ve třídě, můžeme si sdělit pocity, přes kameru to není to pravé ořechové,“ podotkla učitelka z ostravské ZŠ Mozartova Jana Vláčilová.

Ne všude ale byl poslední listopadový den radostný. V brněnské základní škole Svážná se sice většina žáků vrátila do lavic, ale naopak jedna ze tříd, které se mohly vrátit k prezenční výuce již dříve. „U jednoho dítěte se objevila nákaza, potvrdila se i u druhého a třetí šlo na testy. Proto jsme poslali celou třídu o 14 dětech do karantény,“ uvedl ředitel školy Petr Punčochář.

Zpět je i polovina žáků druhého stupně včetně studentů nižších gymnázií. Jim však začala turnusová výuka, která znamená, že do školy přišla pouze polovina tříd, zbytek se stále učí distančně a po týdnu se vystřídají. Ředitelé tomu museli přizpůsobit rozvrhy, potíž představují předměty, na které se scházejí skupiny z více tříd, jako jsou cizí jazyky. Podle předsedy Asociace ředitelů základních škol Michala Černého zvolily školy dvě řešení: Buď tyto předměty vyučují dále distančně, nebo žáky z různých tříd vyučují střídavě, případně v několika učebnách najednou.

Turnusovou výuku kritizoval v pondělním Interview ČT24 první místopředseda Senátu a ředitel Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN). „Já si myslím, že to není úplně dobrý postup. Jakékoliv plošné řešení způsobí to, že i ve školách, kde jsou malé probémy, budou mít stejné podmínky jako tam, kde je situace katastrofální,“ upozornil Růžička.

Školy připravily hygienická opatření

Návrat po měsíci a půl distanční výuky byl v mnoha školách logisticky náročný. Aby se žáci z různých tříd nesetkali ani ve dveřích škol, přicházely třídy postupně. Například ve středočeských Říčanech začínala výuka v různých časech od 7:40 do 8:05. Dovnitř vstupovaly děti podle stanoveného rozpisu hlavním či vedlejším vchodem.

Školy se na návrat, který je podmíněn řadou hygienických opatření včetně toho, že se třídy nemísí, důkladně připravovaly, například v základní škole a gymnáziu Františka Křižíka v Plzni pořídili magnetické tabule se zabudovanými nanočističkami vzduchu. Povinné jsou roušky i pravidelné větrání ve třídách.

Ředitelka budějovické základní školy Emy Destinnové Dagmar Koubová řekla, že návrat většiny žáků k prezenční výuce nepředstavuje problém. „Oprášili jsme rozvrh a opatření, která platila předtím, než se školy zavřely,“ uvedla. Problém naopak představuje provoz školní družiny, kde by byly potřeba personální posily. „Nemůžeme slučovat děti z různých tříd, takže každá třída musí mít svoji vlastní družinku. To bylo náročné,“ upozornila ředitelka.

Královéhradecká základní škola Štefánikova musela upravit i provoz jídelny. „Abychom zachovali jednotu třídy, museli jsme rozprostřít návštěvy jídelny v čase. Omezení je v tom, že některé děti chodí s vyučujícím na oběd i při hodině,“ řekl ředitel Roman Polda. V sokolovské základní škole potom vyhradili pro obědvání kromě jídelny ještě dvě třídy, kde se nají celkem 30 lidí.

Aby se děti nesrocovaly ani o přestávkách, nevyužívají momentálně ve škole skříňky. „Děti si nosí obuv i bundy do tříd. Máme hodně větrat, tak si mohou obléct bundy i během vyučování,“ vysvětlila její ředitelka Petra Šišková.

Na čtyřleté střední školy nebudou na jaře povinné jednotné přijímací testy

V minulých týdnech se také obnovila praktická výuka. Do lavic se navíc vrátili žáci speciálních škol, prvních a druhých ročníků základních škol a také maturanti a žáci devátých tříd základních škol.

Právě závěrečných ročníků základních škol se dotkne nové rozhodnutí ministerstva školství. Na čtyřleté maturitní obory středních škol podle něj nebudou na jaře 2021 povinné jednotné přijímací zkoušky, a to s ohledem na současnou epidemii covidu-19. Ředitelé středních škol budou moci uchazeče přijímat jen na základě vlastních přijímacích zkoušek školy, případně zcela bez zkoušek. Úřad to uvedl v tiskové zprávě.

Na víceletá gymnázia by se ale měly státní přijímací zkoušky konat jako obvykle včetně dvou termínů, které se podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) případně podle vývoje epidemie mohou posunout.

Třetí stupeň od čtvrtka, ve školách až od dalšího pondělí

Platný je zatím v celé republice čtvrtý stupeň opatření s omezením volného pohybu a nočním zákazem vycházení, setkáváním pouhých šesti lidí, uzavřením většiny obchodů, restaurací a provozoven. Potrvá to ještě tři dny. Vláda na konci minulého týdne rozhodla, že se opatření zmírní od čtvrtka.

Setkávat se bude moci až deset lidí uvnitř a 50 venku, začnou amatérské sportovní soutěže, otevřou se muzea a galerie, knihovny, restaurace či obchody, ale s výraznými omezeními počtů lidí – muzea se budou moci zaplnit maximálně z 25 procent celkové kapacity, restaurace z 50 procent, v obchodech a knihovnách bude nadále moci být jen jeden člověk na patnáct metrů čtverečních. Až od následujícího pondělí se na úroveň třetího stupně posunou školy. Začne turnusová výuka na středních a vyšších odborných školách a prezenčně se bude nově vyučovat i v prvních ročnících vysokých škol.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) varoval, že rozvolnění způsobí, že se další pokles počtů nových případů zpomalí, mohlo by dojít i k dílčím zhoršením. Nelze podle něj předpokládat, že by do konce roku pokleslo rizikové skóre natolik, že by bylo možné zmírnit opatření na druhý stupeň.

Obchody a restaurace nicméně již mají jasno a mohou se na čtvrteční otevření připravovat. V prodejnách a obchodních centrech bude nejnáročnějším úkolem zajistit, aby uvnitř nebyl více než jeden člověk na patnáct metrů čtverečních. Například zlínské obchodní centrum podle jeho mluvčí Kateřiny Martikánové využije současný monitorovací systém, ale také posílí ochranku, která bude na počty lidí a také na dodržování dvoumetrových rozestupů dohlížet.

Krnovská radnice se vzhledem ke schválenému zmírnění opatření rozhodla obnovit přípravu vánočních trhů. Původně město rozhodlo, že letos vůbec nebudou. Budou bez doprovodného kulturního programu, pouze s reprodukovanou hudbou. Oproti původním plánům budou kratší. „Uskuteční se ale od 9. do 12. prosince. A nevylučujeme jejich prodloužení. Bude záležet na zájmu lidí i prodejců,“ řekla mluvčí radnice Dita Círová.

Pro vánoční trhy budou ve třetím stupni platit stejná pravidla jako pro farmářské trhy. Především to znamená, že mezi stánky budou muset být čtyřmetrové mezery. Na místě nebude povolena konzumace jídla a nápojů.

Otevřít se naopak zatím nechystají některé hotely. Například v Karlových Varech zprvu nebude mnoho šancí ubytovat se. „První krok k otevření hotelů je samozřejmě vládní nařízení, ale druhý krok je poptávka. A já nejsem přesvědčen, že bude taková poptávka v předvánočním a vánočním období, aby se tu otevřela alespoň polovina hotelů,“ řekl předseda krajské sekce Asociace hotelů a restaurací Jan Kronika. Zimní období bývá podle něj v lázních slabší i bez pandemie, v minulých letech bývaly hotely závislé na zahraničních klientech.

Na horách doufají hoteliéři v lepší zimu. Zásadní podle nich bude, za jakých podmínek budou moci zahájit provoz lyžařská střediska. Na balíčku opatření pro skiareály pracuje ministerstvo průmyslu a obchodu s Národní sportovní agenturou. Hotov by měl být podle ministra Karla Havlíčka (za ANO) v průběhu týdne.

Od soboty budou možné návštěvy v sociálních zařízeních, podmínkou je antigenní test

Uvolňování opatření se dotkne také návštěv v sociálních zařízeních, a to od soboty 5. prosince. Po jednání vlády to oznámila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Podmínkou návštěvy bude antigenní test na covid-19 starý maximálně 48 hodin. Maláčová zároveň uvedla, že bude možné použít testy, které jsou k dispozici v sociálních zařízeních pro testování klientů a zaměstnanců.

V tom, jak budou návštěvy organizovány, budou mít podle ministryně hlavní slovo jednotlivá zařízení. Metodický pokyn vydá ministerstvo v úterý.

Očkování všech Čechů bude stát až pět miliard

V pondělí vláda jednala také o objednávce vakcín proti covidu-19. Očkování všech Čechů by mohlo stát až pět miliard korun, pokud by byly třeba dvě dávky. Vakcínu zakoupí stát díky jednotlivé objednávce Evropské unie, aplikace u lékaře a spotřebovaný materiál budou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Vyplývá to ze zveřejněného návrhu zákona, který má umožnit hrazení očkování z veřejného zdravotního pojištění. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po pondělním jednání vlády řekl, že vláda návrh schválila.

Vakcínu má Česko objednanou za 1,7 miliardy korun, v pondělí kabinet uvolnil dalších 1,7 miliardy. Od tří výrobců tak má očkování zajištěno pro 5,5 milionu lidí. Pro dalších asi 10,6 milionu obyvatel si je může ještě doobjednat.