Koně, kteří pomáhají, nyní potřebují pomoci. Česká hiporehabilitační společnost obnovila sbírku

Druhá vlna koronaviru může být likvidační i pro hiporehabilitační střediska. Obnovila proto sbírku, kterou vyhlásila už na jaře. Finanční polštář na zimu si kvůli opatřením kvůli koronaviru nestačila střediska vytvořit. Od 19. října nemohla vůbec fungovat, nově mohou v omezeném počtu osob aspoň pozvat klienty do přírody mimo areály. Při hipoterapiích pomáhají koně stovkám klientů, kteří mají například fyzické postižení nebo duševní poruchu.

Druhá vlna epidemie koronaviru je podle České hiporehabilitační společnosti pro střediska mnohem těžší než ta první. „Střediska již nemají mnoho rezerv, personální opatření již udělala a nařízení druhého nouzového stavu jsou mnohem přísnější než v první vlně. Střediska musela zastavit provoz úplně, takže opět chybí peníze,“ popisuje předsedkyně společnosti Věra Lantelme-Faisan.

„Chybí peníze za tržby od klientů. A protože se problémy projevily i u firem, přišli jsme i o možnosti získat sponzorské příspěvky,“ potvrzuje vedoucí terapeutka Vanda Casková ze střediska Epona Brno, které obvykle během roku navštěvuje i dvě stě padesát klientů, od kojenců až po seniory.

Hiporehabilitační společnost vybrala 42 500 korun, není to ale zdaleka dost

Česká hiporehabilitační společnost se proto rozhodla pro další sbírku. „Sice má velkou podporu například na Facebooku, ale žádné částky nepřibývají,“ říká Lantelme-Faisan s tím, že zatím lidé přispěli částkou 42 500 korun. Z jarní sbírky mohla společnost mezi sedm středisek, která žádala o pomoc, rozdělit 70 tisíc korun.

„Zima je u středisek hiporehabilitace vždy náročným obdobím i bez karanténních opatření. Jsme při naší práci závislí na počasí, klientů je i méně. Většina středisek si během roku vytváří finanční rezervy právě na zimní období. Což se letos kvůli karanténním opatření zcela nepovedlo,“ vysvětluje Casková.

Při druhé vlně chyběla výjimka umožňující provoz center

Na jaře mohla některá střediska fungovat díky výjimce ministerstva zdravotnictví a dodržování hygienických pokynů. „Šlo nejen o nošení roušek, ale o důslednou dezinfekci povrchů, jednorázové rukavice, jednorázové podložky pod klienty,“ říká vedoucí hiporehabilitací sdružení SRAZ z Toulcova dvora v Praze Monika Šťastná Kohoutová. Tam ročně dochází asi 120 stálých klientů, většinou dětí. V Toulcově dvoře na ně čeká osm huculských koní, z nichž už pět složilo specializační zkoušky pro hipoterapii.

Od 19. října střediska výjimku neměla. Částečně mohla začít fungovat až od 21. listopadu. „Díky rozvolnění opatření mohou od tohoto týdne klienti s koňmi mimo střediska, třeba do přírody nebo do parku. A to maximálně v šesti lidech,“ doplňuje Lantelme-Faisan.

Výjimku ohledně vnitřních prostor mají pouze poskytovatelé zdravotních nebo sociálních služeb. „Společnost není poskytovatelem zdravotní péče. Tedy v případě sportovních aktivit platí omezení pro sport venku a počet osob venku,“ potvrzuje Jitka Nováčková, mluvčí ministerstva zdravotnictví.

„Primární zůstala péče o naše zvířata. U koní je to poměrně náročné, nejde jen o krmení, ale o celkové udržení fyzické i mentální kondice, o udržení úrovně výcviku a tak dále. Jde o to, aby byli schopni se s uvolněním rovnou vrátit do práce,“ vysvětluje Šťastná Kohoutová.

Sbírku pořádala i střediska, která pod společnost nespadají. Patří mezi ně třeba stáj Mirákl. „Díky uspořádané sbírce na darujme.cz na jaře jsme do konce roku finančně zabezpečeni, budoucnosti se velmi obáváme. Máme osm připravených hiporehabilitačních koní, kteří chtějí děti léčit, ale nemohou,“ říká hlavní fyzioterapeutka a ředitelka střediska Mirákl Kateřina Čapková.

„Aby byla hipoterapie skutečně účinná, je potřeba absolvovat alespoň dva hiporehabilitační pobyty ročně, u některých dětí je intenzita i čtyři pobyty za rok. Díky opětovnému zavření našeho provozu se některé děti k nám v roce 2020 vůbec na léčbu nedostaly a velmi se obávám toho, že při našem shledání budeme, co se týče motorického rozvoje stát zase na začátku,“ pokračuje Čapková. V přímé péči střediska je na 250 dětí se zdravotním znevýhodněním, zhruba 80 dětí čeká na přijetí do péče.

Česká hiporehabilitační společnost sdružuje 62 středisek a desítky individuálních členů. Ti pracují s 257 koňmi s licencí pro hiporehabilitaci, dalších zhruba 300 koní je v zácviku. Sbírku mají na webu darujme.cz (https://www.darujme.cz/projekt/1202901). Další cestou pomoci je transparentní účet FIO 2101536962/2010.