Do konce října se podle policejních statistik vloupali zloději do více než tisíce chat, na místě někdy i přespí

Od ledna do konce října letošního roku řešili policisté přes tisíc případů vykradených chat. Loni to bylo jen za osm měsíců téměř o sto případů víc. Největší počet vykradených chat evidují policisté ve Středočeském kraji. Nejméně případů zaznamenali v Praze a Královéhradeckém kraji. Kromě zlodějů elektroniky, šperků a starožitností se do chat vloupávají také lidé bez domova, kteří se v nich někdy jen nají a přespí.

„Za prvních deset měsíců v tomto roce evidujeme celkem 1064 vloupání do chat,“ sdělil České televizi mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. V porovnání s minulým rokem, kdy se lupičům podařilo vykrást o necelých sto chat více za pouhých osm měsíců, se jedná o pokles.

Ačkoliv zloději vykrádají chaty především v zimních měsících, policisté přesto řeší případy celoročně. „Případy vloupání do víkendových chat řešíme průběžně celý rok, nejinak tomu je tedy i po letní sezoně, kdy od 1. září evidujeme nejméně 25 takových případů,“ uvedla mluvčí středočeské policie Barbora Schneeweissová.

Právě Středočeský kraj eviduje dlouhodobě vykradených chat nejvíc. Jak informoval server Bezpečný Středočeský kraj, od začátku roku do konce května měl tento region hlášených téměř 200 vykradených chat. „Za letošní rok byla u případů vloupání do chat způsobena škoda téměř šest milionů korun,“ doplnila Schneeweissová. Druhý nejvíc zasažený kraj byl letos v období od ledna do května Ústecký s 84 případy vloupání do chat.

Ne vždy se něco ztratí

Praha a Královéhradecký kraj mají naopak případů vykradených chat nejméně. „Od začátku letošního září jsme zaznamenali osm případů krádeží vloupáním do rekreačních objektů,“ řekla mluvčí královéhradecké policie Magdalena Vlčková. Koncem května měl kraj 14 případů vloupání do chat a chalup. „Jedná se také o sériovou trestnou činnost. To znamená, že při objasnění zjistíme, že jeden pachatel má na svědomí několik chat a chalup,“ doplnila Vlčková.

Ne vždy se ale z chat po vloupání něco ztratí. „Nebyly tam žádné věci, které by se daly prodat. Byli to nějací chudáci, kteří se akorát potřebovali najíst a v suchu vyspat,“ popsala svou zkušenost s vykradením Alena Saslíková, bývalá majitelka chaty. „Bylo hrozně nepříjemné vědět, že tam někdo spal v našich dekách a v našich postelích. Všechno jsem tehdy vyhodila a koupila nové,“ dodala Saslíková.

Pandemie se neprojevila

Zazimování chaty a viditelná nepřítomnost kohokoliv uvnitř vybízí podle policie zloděje k vypáčení dveří nebo rozbití okna, proto radí zabezpečit přístupové cesty do objektu. Dále policie nabádá chataře, aby nenechávali v objektech cennosti. „Předmětem zájmu jsou především peníze, šperky, starožitnosti a elektronika,“ vypočítal mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Pandemie koronaviru se podle Schneeweissové ve Středočeském kraji na vykrádání chat nepodepsala. „Situace ohledně koronaviru do oblasti páchání této trestné činnosti výrazně nezasáhla. Registrujeme přibližně stejný počet případů jako v loňském roce,“ řekla Schneeweissová.

Podle stávajících vládních nařízení je na chatách a chalupách povolen pobyt osob ze společné domácnosti. V případě, že osoby domácnost nesdílí, je dovolen pobyt maximálně po dvou.