Soudy ruší jednání, podle ministerstva se mají konat jen ta nejnutnější

Soudy znovu odkládají některá jednání (zdroj: ČT24)

Od středy by měla před soud zamířit jen nutná jednání. Alespoň to doporučuje soudům ministerstvo spravedlnosti. Některá jednání z března a dubna se přitom odročovala právě na podzimní měsíce a ta jsou teď odkládána znovu. V úterý se už podle justiční databáze zrušila čtvrtina jednání.

Řízení zatím povětšinou běží, podle soudů se ale množí omluvy z důvodu karantény a chybí i personální obsazení. Stejně jako na jaře soudy přesouvají jednání do svých největších síní, aby bylo možné zajistit alespoň dvoumetrové rozestupy mezi jednotlivými účastníky.

V trestních kauzách se soudům přes letní měsíce podařilo dohnat jarní ztrátu. V dubnu rozhodly dvakrát méně případů než obvykle. V prázdninových měsících naopak nepřišel obvyklý propad daný dovolenými, ale soudilo se podobně jako v jiných měsících. A i nyní nechtějí soudy kvůli povinným lhůtám odkládat kauzy, v nichž je obžalovaný ve vazbě.

Ve většině civilních řízení ale soudy neomezují žádné lhůty a jejich odkládání bývá jednodušší. Počet nevyřízených sporů tak stoupl jen za duben o pět tisíc. Čekání na rozsudek se tak u mnohých případů protahuje i o rok.