České dráhy řeší napadení ve vlaku kvůli roušce. Lidé nařízení porušují denně, říká dopravce

České dráhy začaly interně řešit konflikt mezi vlakvedoucím a cestujícím, který neměl správně nasazenou roušku. K incidentu došlo před dvěma dny v úterý 13. října ve stanici Břeclav. Jeden ze svědků video následně umístil na sociální sítě, kde vyvolalo bouřlivé reakce.

Ke střetu mezi cestujícím, který neměl správně nasazenou roušku, a posádkou vlaku, došlo v úterý ráno v Břeclavi ve vlaku R 803 Moravan. Střet o nošení roušky vyvrcholil, když vlakvedoucí cestujícího fyzicky napadl.

„O této události víme, došlo k ní 13. 10. ve vlaku R 803 Moravan ve stanici Břeclav a standardně ji řešíme dle interních pravidel,“ sdělila na dotaz České televize mluvčí Českých drah Gabriela Novotná. „Primárně šlo o konflikt mezi cestujícími o správnost nasazení roušky, do kterého následně vstoupil vlakvedoucí,“ dodává.

Podle Českých drah vede ignorování vládních opatření ze strany některých pasažérů ke zbytečným sporům a vyhroceným situacím. „My se jim snažíme maximálně předcházet, cestující upozorňujeme na povinnost nosit v hromadné dopravě roušku a děkujeme všem, kteří jsou v této nelehké době k sobě navzájem ohleduplní a tuto povinnost respektují,“ řekla dále Novotná.

Případů, kdy kvůli neuposlechnutí výzvy vlakového personálu došlo k vystavení přirážky, jsou pak podle drah jednotky denně.

České dráhy řešily konflikty kvůli rouškám i v minulosti

Spor o nošení roušek řešily dráhy už v polovině září. Už tehdy na sociálních sítích rezonoval případ cestující Martiny Zbořilové, která neměla roušku kvůli astmatu. Následně dostala pokutu přes 4 tisíce korun.

„Kupovala jsem si u průvodčího lístek. Začal mít řeči, že jsem bez roušky. Sdělila jsem mu, že mám astma a rouška mi způsobuje značné zdravotní problémy,“ napsala tehdy na sociální síti Facebook cestující.

Podle mluvčí Českých drah Gabriely Novotné, průvodčí ženu upozornil. „Neprokázala se žádným zdravotním průkazem, astmatici navíc nejsou vyloučeni z povinnosti nosit roušku. Když ji průvodčí upozornil, že ji může z vlaku vykázat, říkala, že nevystoupí a s policisty si to vyřeší sama. Nedostala pokutu za cestu bez roušky, ale za zdržení vlaku.“