Druhá verze eRoušky bude fungovat stoprocentně, slibuje Dzurilla. Aplikaci si ale musí stáhnout víc než polovina Čechů

Události: Dzurilla o nové verzi eRoušky (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví chystá novou verzi aplikace eRouška, spustit by ji mělo v polovině září. Zatímco předchozí verze moc lidí neoslovila, vláda věří, že Čechy ke stažení přesvědčí lepší fungování aplikace a také kampaní. Nově už nemá eRouška sloužit k trasování kontaktů nakažených, ale spíše k varování, říká vládní zmocněnec pro informační technologie Vladimír Dzurilla.

„Verze 1.0 nebyla úplně funkční,“ přiznává Dzurilla. „Omezení, které operační systémy měly, dnes už povolují a tím pádem bude verze 2.0 stoprocentně fungovat,“ vysvětluje.

Vývojem ale podle něj prošel také koncept aplikace. „Nebude sloužit k trasování kontaktů, ale bude to aplikace víceméně sloužící k varování,“ říká. Uživatelé tak už na eRoušce nenajdou přehled anonymních kontaktů, měly by jim chodit varovné zprávy – například v okamžiku, kdy aplikace zaznamená, že člověk stál delší dobu vedle někoho, kdo měl později pozitivní test. Její součástí by měly být taky informace o vývoji nákazy.

„Když se dozvím, že jsem přišel do kontaktu s někým, kdo je pozitivně testován, dostanu instrukce v rámci notifikace do telefonu,“ popisuje zmocněnec, jak bude nová verze fungovat. Lidé tak potom podle něj budou moci na základě upozornění změnit svoje chování, například omezit kontakt se starými lidmi.

„Aby aplikace fungovala úplně, tak bychom potřebovali cirka šedesát procent lidí,“ říká o počtu stažení Dzurilla. Vláda chce lidi k používání aplikace přilákat i skrze informační kampaň. Data budou podle Dzurilly lidé aplikaci poskytovat zcela anonymně.

Dzurilla předpokládá, že nové verze aplikace bude do konce měsíce hotová. Kdy přesně jí ale vláda spustí, zatím není jasné. „Záleží to na Applu a Googlu,“ říká o termínu. Obě technologické firmy musí totiž před zprovozněním aplikaci schválit.

Novou verzi aplikace eRouška chce vláda příští týden podle Dzurilly představit na tiskové konferenci.