Bývalý předseda pražské muslimské obce může za trestní stíhání dostat 202 tisíc korun navíc

Bývalý předseda pražské muslimské obce Vladimír Sáňka má nárok na 202 tisíc korun jako odškodné za své nezákonné trestní stíhání, rozhodl soud. Sáňka se ovšem domáhal řádově vyšší satisfakce – chtěl téměř deset milionů a veřejnou omluvu. Verdikt není pravomocný, kdyby jej však obě strany přijaly, dostal by Sáňka od státu celkem více než půl milionu. Ministerstvo spravedlnosti mu již vyplatilo 380 tisíc korun za náklady na právníka a za nemajetkovou újmu.

Vladimír Sáňka stanul v minulosti před trestním soudem, který ho však zprostil obžaloby, podle které se šířením překladu knihy Základy tauhídu – Islámský koncept boha dopustil podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Kniha podle dřívějšího vyjádření ministerstva vnitra propaguje salafijský směr islámu, jenž hlásá netoleranci a nenávist k jiným náboženstvím. Soudy však dospěly k závěru, že salafismus není hnutím, ale spíše teologickým směrem konzervativního islámu.

Za trestní stíhání chtěl Sáňka od státu přes 9,9 milionu korun a veřejnou omluvu. Dostal 380 tisíc, zbylých peněz se domáhal u soudu. „Můj život se naprosto změnil. Už asi nikdy nebude stejný, jako byl předtím,“ zdůvodnil někdejší šéf pražské muslimské obce, proč požadoval takovou satisfakci. Tehdejší policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zadržel Sáňku v roce 2014, kdy vnikl do objektů Ústředí muslimských obcí, Muslimské obce Praha a Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě.

Sáňka tvrdí, že po policejním zásahu přišel o práci vykonanou za posledních 20 let, protože kvůli zabavení počítačů musel všechno budovat znovu. Uvedl, že hrozba vězení se podepsala na jeho psychickém i fyzickém stavu a že ho stíhání poškodilo v očích nejen veřejnosti, ale také členů muslimské obce. Zmínil také širokou medializaci případu. „Tu ale nedávám za vinu médiím. Jen referovala o tom, co jim sdělil mluvčí ÚOOZ,“ poznamenal. Tvrdí, že dostával vulgární anonymní zprávy, hackeři také napadli jeho webové stránky i facebookový profil.

Česko Sáňkovi další peníze platit nechce. Kateřina Tomášková z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových soudu řekla, že stát nemůže nést odpovědnost za protimuslimské nálady ve společnosti ani ovlivňovat obsah jednotlivých zpravodajství, protože by šlo o cenzuru. Částku, kterou Vladimír Sáňka již dostal – šlo o 233 tisíc korun jako výdaje na obhajobu a 147 tisíc za nemajetkovou újmu – považuje za dostatečnou.