Za komplikace dovolené ve Slovinsku či na Kypru by mohli Češi dostat kompenzaci, navrhl Petříček

OVM: Debata Tomáše Petříčka, Kateřiny Konečné a Luďka Niedermayera (zdroj: ČT24)

Turisté, kterým se kvůli vyřazení Česka ze slovinského či kyperského seznamu bezpečných zemí zkomplikovala dovolená, by mohli dosáhnout na státní kompenzace. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček, který o tom chce jednat s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (za ANO).

Česko zařadily mezi země se středním rizikem nákazy koronavirem Slovinsko, Estonsko, Lotyšsko a Kypr. Reagovaly tak na růst počtu nakažených v Česku, zejména kvůli ohnisku koronaviru na Karvinsku. V Lotyšsku a v Estonsku čeká české turisty povinná karanténa, na Kypru a ve Slovinsku se pro pobyt v zemi vyžaduje negativní test na covid-19.

„Lidem to komplikuje situaci, řada lidí kvůli tomu možná ani neodcestuje,“ řekl Petříček. Upozornil jednak na náklady spojené s testováním, které činí zhruba 2000 korun na osobu, jednak na problém s možností nechat se rychle otestovat před zahájením dovolené.

Proto je podle něj namístě bavit se o možnosti státních kompenzací za náklady, které lidé s dovolenou mají – mluvit o této možnosti chce s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (za ANO), jejíž resort má blízko k turistické problematice.

Náš úkol je pozitivní trend, říká Petříček

Podle Petříčka se Česko současně snaží v diplomatické rovině s jednotlivými státy situaci řešit a jednat o možnosti návratu na seznam bezpečných zemí. Ministr ale upozornil, že rozhodnutí je plně v kompetenci jednotlivých států, stejně jako Česko samo rozhoduje o podobě svého seznamu bezpečných zemí.

„Nepředpokládám, že bychom se znovu dostali na bezpečný seznam, pokud zde nebude vidět pozitivní trend i v těch lokálních ohniscích. To je náš domácí úkol, v tom musí i vláda udělat víc,“ řekl. Základem podle něj musí být vyřešení situace na Karvinsku, kde se v současnosti nákaza šíří.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dodává, že už se svým protějškům v daných zemích snažil vysvětlit, že Česko trápí lokální ohniska nákazy. Státy ale podle něj sledují celkový počet nakažených. „Oni (ministři) byli překvapeni, nevěděli informaci takto do detailu. Slíbili, že to budou tlumočit svým epidemiologům. Snažíme se i takto na ně zapůsobit,“ řekl.

„Většina z nich vyhodnocuje situaci na týdenní bázi. Pokud se situace bude zlepšovat a dostaneme se na hranici alespoň šestnáct případů na 100 000 obyvatel, aktuálně jsme na osmnácti, tak je velká šance, že poměrně brzy se opět dostaneme na seznam zemí bez rizika. Není to trvalý stav, který by měl platit nadobro nebo na řadu týdnů,“ dodal Vojtěch.