Z didaktických testů státních maturit propadla pětina žáků, píše Cermat. Tisíce z nich se odvolaly

Z didaktických testů státní maturity propadlo letos 17,7 procenta středoškoláků. Je to o 3,6 procentního bodu více než loni. Informoval o tom provozovatel testů Cermat. Podle něj souvisí letošní zhoršení s mimořádnou situací kolem koronaviru, kdy se výuka po uzavření škol několik týdnů konala na dálku a nikdo z maturantů na konci druhého pololetí nepropadl. Proti výsledkům testů se odvolalo na dva tisíce studentů.

Didaktických testů se letos účastnilo vůbec nejvíc středoškoláků. Zatímco loni jich ke zkoušce nepřišlo – nebo nebylo připuštěno – 8,2 procenta, letos se nezúčastnilo 1,6 procenta poprvé přihlášených. 

„Didaktické testy konalo v jarním zkušebním období 2020 téměř 74 tisíc maturantů a jejich celková míra čisté neúspěšnosti činí 21,3 procenta,“ uvedl Cermat ve své analýze. Čistá neúspěšnost se týká pouze těch, kteří zkoušku skutečně skládali. 

Události: Za přísných hygienických pravidel začaly státní maturity (zdroj: ČT24)

Výsledky maturit podle Cermatu ovlivnil koronavirus

Cermat upozornil, že při hodnocení letošních výsledků a meziročním srovnávání je nutné mít na zřeteli, že letošek je proti předchozím letům kvůli pandemii koronaviru specifický.

Připomněl, že maturanti se kvůli zavřeným školám mohli od 11. března do 11. května účastnit výuky pouze na dálku. Podle Cermatu tak měli na přípravu k maturitám nestandardní podmínky.

Zároveň byla u maturit zatím vůbec nejvyšší účast, protože ministerstvo školství vyhláškou rozhodlo, že na konci školního roku nikdo nepropadne, a ke zkouškám tak mohli jít všichni.

Matematiku si zvolila jen pětina studentů

Státní maturity se skládají povinně z češtiny a druhý předmět si studenti mohou vybrat mezi matematikou a cizím jazykem. Zhruba tři čtvrtiny maturantů zvolily angličtinu a pětina matematiku.

Matematika měla ve srovnání s angličtinou v posledních letech vždy vyšší neúspěšnost. Letos u testu propadlo 17,5 procenta studentů. Loni ho nezvládlo 15,5 procenta maturantů. Předtím se neúspěšnost šest let držela kolem pětiny.   

Proti výsledkům didaktických testů se už odvolaly víc než dva tisíce maturantů

Oficiální cestou se rozhodlo už přes dva tisíce maturantů podat žádost na přezkoumání didaktických testů, uvedlo ministerstvo školství. Nejčastěji se studenti odvolávají proti výsledkům testů z českého jazyka a matematiky. Počet přijatých odvolání není konečný. Loni ministerstvo obdrželo celkem 2107 platných žádostí o přezkoumání.

„K pátečnímu dni došlo celkem 2058 žádostí. Maturanti letos mohli podávat své žádosti o přezkoumání výsledku nebo průběhu didaktických testů do dvaceti dnů po dni konání poslední části maturitní zkoušky,“ sdělila mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.  

Postup při vyhodnocování žádostí se nemění. „Vyrozumění o přezkoumání každé žádosti bude z ministerstva zasíláno doporučeně Českou poštou žadatelům nejpozději do třiceti dnů od doručení žádosti,“ vysvětila mluvčí Lednová. Zároveň dodala, že pokud maturant podá  žádost po 1. srpnu, nemůže MŠMT garantovat, že se výsledek přezkoumání dozví před termínem konání maturitní zkoušky v podzimním zkušebním období.