Soud opět zamítl obnovení řízení v případu disidenta Wonky. Není důvod, tvrdí

Okresní soud v Hradci Králové podruhé zamítl obnovu řízení ve více než 30 let starém případu disidenta Pavla Wonky, který se týkal údajně křivého obvinění členů KSČ. Okresní prokuratura v Trutnově za to Wonku několik let stíhala, než tehdejší hradecký okresní soud věc v únoru 1988 pro neúčelnost zastavil. Wonka byl tehdy již odsouzen za závažnější činy. O obnovu řízení usiluje Jiří Wonka, který se roky u soudů snaží očistit bratrovo jméno.

„Okresní soud dospěl k závěru, že nejsou dány důvody pro obnovu řízení,“ zdůvodnil svůj závěr předseda senátu David Arochi Vergara Schmuck. Podle něj nebyly předloženy nové skutečnosti ani důkazy, které by mohly vést k přehodnocení přes 30 let starého případu.

„Navíc obnova řízení nemůže vést k výsledku méně příznivého pro zemřelého obviněného,“ pokračuje Schmuck. Obecně dle jeho slov platí, že obnova řízení, které bylo ukončeno pravomocným zastavením trestního stíhání, je v neprospěch obviněného.

Úterní verdikt není pravomocný, Wonkův advokát Lubomír Müller už proti němu podal stížnost. „I kacíř a rebel mají právo na spravedlivý proces. Pavel Wonka uzavřel v určitém smyslu provokativní socialistický závazek a napadal členy KSČ. Nebyl dosud očištěn,“ komentuje Müller.

Jiří Wonka usiluje o obnovu řízení ve věci související s takzvaným „Socialistickým závazkem na počest 40. výročí SNP“. Tento formulář v únoru 1984 jeho bratr Pavel vyplnil a zavázal se v něm, že bude bojovat v závodě Mileta Hořice, kde tehdy pracoval, proti nedodržování zákonů.

V dokumentu také uvedl, že se zasadí o to, aby vyšla najevo trestná činnost ředitele závodu a jeho řidiče. Předmětem trestního stíhání Pavla Wonky v této věci bylo ale až vystoupení na veřejné schůzi, na které obvinil činovníky komunistické strany z nezákonných praktik. Podle tehdejšího vyšetřovatele se tím dopustil mimo jiné křivého obvinění.

Wonkovo stíhání bylo zastaveno po uložení nepodmíněných trestů odnětí svobody na 14 měsíců rozsudkem Okresního soudu v Náchodě z roku 1984 a 21 měsíců za pobuřování s následným tříletým ochranným dohledem vydaném rozsudkem Městského soudu v Praze z roku 1987.

Právě pro neplnění podmínek ochranného dohledu skončil Wonka 5. dubna 1988 ve vazbě a 26. dubna 1988 v královéhradecké věznici za dosud nevyjasněných okolností ve věku 35 let zemřel.