Druhého muže hasičského sboru Vaveru stíhá policie. Kvůli grantu na simulaci leteckých nehod

Události: Policie stíhá druhého muže hasičského sboru Vaveru (zdroj: ČT24)

Náměstek generálního ředitele hasičského záchranného sboru František Vavera čelí podle informací České televize trestnímu stíhání. Obvinění nejspíš souvisí s jeho působením na ministerstvu vnitra. Vavera komentář odmítl.

Vavera je dnes druhým mužem hasičského sboru, dříve ale působil na resortu vnitra. Nejprve jako náměstek a pak jako šéf kabinetu náměstkyně Moniky Pálkové. Obvinění se týká přidělení grantu na simulaci leteckých nehod, tedy Vaverova působení na ministerstvu.

„Já vím o tom, že tam probíhá policejní šetření, protože svého času jsme jako ministerstvo vnitra poskytovali součinnost. Nicméně pan Vavera je v personální kompetenci generálního ředitele Ryby,“ reagoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Já se samozřejmě na to pana generálporučíka zeptám a požádám ho, aby mi sdělil, jak to bude řešit,“ dodal.

Právě generální ředitel hasičů Drahoslav Ryba může rozhodnout o tom, zda Vaveru postaví mimo službu. „Pan Vavera má dovolenou, přijde až v pondělí,“ reagoval Ryba s tím, že nemá oficiální informace o obvinění.

Vaveru se podařilo zastihnout až v pátek. „Pane kolego, dnes je osmého května, vy si mně dovolujete volat takhle ve svátek v takovéhle věci? Nezdá se vám to trošku moc?“ reagoval v telefonu Vavera.

Obviněna je i Vaverova někdejší šéfka Pálková

Vavera na ministerstvu vnitra vedl kabinet náměstkyně Moniky Pálkové. Ta už byla – podle portálu Seznam Zprávy – také obviněna a věc nekomentuje.

Podle informací ČT jsou dalšími stíhanými děkan Letecké fakulty Technické univerzity v Košicích Stanislav Szabo, který grant získal, a také exředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská.

Usvědčovat je má výpověď podnikatele Tomáše Horáčka. Ten je stejně jako Vrbovská stíhaný v kauze nemocničních zakázek a s policií spolupracuje. „Chtěl jsem zejména některé skutečnosti uvést na pravou míru,“ vysvětlil už dříve Horáček. Vrbovská podle něj znala žadatele o grant i bývalou náměstkyni Pálkovou a měla fungovat jako prostředník.

Vrbovská odmítla jakákoliv pochybení s tím, že Horáčkovo svědectví nepovažuje za věrohodné.