Dědictví po výtvarníkovi Zdeňku Milerovi si rozdělilo šest lidí, píše server Seznam Zprávy

Po výtvarníkovi Zdeňku Milerovi, autorovi postavičky Krtečka, bude dědit šest lidí, kromě pěti příbuzných i správkyně dědictví Milena Fischerová. Uvedl to server Seznam Zprávy, který si od soudu vyžádal usnesení o uzavření dědického řízení. Dědicové se navíc domluvili, že po vnučce Karolíně nebudou vymáhat náhradu za to, že ke Krtečkovi neoprávněně poskytovala licence. Rodina se zatím k detailům vyjadřovat nechce.

Milerovi příbuzní se domluvili po více než osmi letech soudních sporů. Dědictví včetně podílů k majetkovým právům, obrazům a finanční hotovosti na několika účtech si rozdělí Milerova manželka Emílie, tři jeho děti – Barbora, Kateřina a Michael z prvního manželství – a jeho vnučka Karolína. Fischerová získala svůj dědický podíl v penězích.

Dceři Barboře připadne čtyřicetiprocentní podíl majetkových práv, vdova po výtvarníkovi i jeho další děti Kateřina a Michael mají každý nárok na dvacet procent. Čtveřice zdědila také přístup k deseti bankovním účtům. 

„Všichni čtyři zároveň získají také 192 obrazů, které Zdeněk Miler nakreslil. Jeden se například jmenuje Krtek a rybka, další Domeček s dvěma myškami nebo Cvrček v okapové rouře,“ uvádí server. Hodnota obrazů byla podle notáře v době úmrtí autora třicet milionů korun.

Končí i spory s vnučkou Karolínou

Všichni dědicové se také dohodli, že mezi sebou ukončí veškeré soudní spory a neměli by se ani pouštět do nových soudních sporů či správních řízení s Milerovou vnučkou Karolínou ani s jeho dcerou Kateřinou. „Nebudou tak uplatňovat jakékoliv nároky vzniklé do dne uzavření této dohody,“ uvedl v dokumentu notář.

obrázek
Zdroj: ČT24

Karolína Milerová je zakladatelkou firmy Little Mole, která poskytovala práva na postavičky z pohádky o Krtkovi. Vnučka se opírala o smlouvu, kterou se svým nemocným dědečkem uzavřela v září 2011, tedy dva měsíce před jeho smrtí.

Soudy v roce 2019 na základě žaloby Fischerové pravomocně rozhodly, že smlouva není platná a že tedy Milerová ke Krtečkovi ani dalšímu dílu nemá licenci ani právo udílet podlicence jiným výrobcům. Obsah smlouvy totiž podle justice nebyl dostatečně určitý.

Dědicové musí zaplatit i pohledávky

Po výtvarníkovi zůstaly také některé pohledávky, na jejichž uhrazení se podle dohody budou dědicové podílet rovným dílem. V dohodě také stojí, že dědicové nebudou osobně ani přes firmy, které vlastní, v souvislosti s autorskými majetkovými právy po Milerovi vyvíjet jakoukoliv další činnost.

Výtvarník, ilustrátor a režisér animovaných filmů Zdeněk Miler zemřel koncem roku 2011 ve věku 90 let. Postava Krtka mu podle odhadu českých vydavatelů vynesla až 200 milionů korun, i dnes Milerovo dílo vydělává několik milionů ročně.