Víkend přinese ochlazení, příští týden vodu

Více než po měsíci sice bude možné užít si víkend bez omezení volného pohybu, ale ve srovnání s předcházejícími dny to bude poměrně chladný konec týdne. Maximální teploty klesnou pod 20 stupňů a v noci na neděli není vyloučen ani mráz. Nebude ale pršet. Špatnou situaci ohledně sucha by ale měl zlepšit následující týden, který přinese srážky, možná i bouřky.

Oproti pátku, kdy teploměry odpoledne ukážou až 22 nebo 23 stupňů, spadnou v sobotu teploty velmi výrazně. Nejvýše bude 12 až 16 stupňů Celsia, jen na jihu a jihovýchodě republiky by mohlo být poněkud tepleji, stále však pod dvaceti stupni. V neděli se mírně oteplí na maximálních 14 až 19 stupňů. Velmi chladná bude víkendová noc, kdy bude 0 až 4 stupňů, ale když se zklidní vítr, může být i pod nulou.

Nebe bude o víkendu polojasné až skorojasné, i když se přechodně může zatáhnout. V sobotu bude také foukat. „Hlavně na východě se rozfouká čerstvý nárazový vítr, který může přinést nárazy kolem 55 kilometrů v hodině. Foukat bude i v Polabí nebo na severozápadě Čech,“ uvedla meteoroložka Jarina Sochorová.

Konec týdne ale mnoho nezmění na suchu. V sobotu by se sice výjimečně mohly vyskytnout přeháňky, ale jejich úhrny nepřesáhnou dva milimetry. Lépe by mělo být v příštím týdnu. Nejprve se oteplí, v úterý by mohl být první den nazývaný letní, tedy s teplotami přes 25 stupňů. Pak ale přijdou bouřky a následně by mělo pršet na většině území.