Velení evropské mise v Mali převezme český generál Ridzák

František Ridzák bude půl roku velet vojenské misi Evropské unie v Mali. Do jejího čela jmenovala českého brigádního generála k 12. červnu Rada EU. Ve velitelském štábu by měl mít František Ridzák k dispozici 40 českých vojáků.

Že velení 600 vojáků na misi EUTM v Mali převezme příslušník české armády, bylo zřejmé již dříve. Nyní již je jisté, že to bude František Ridzák. Získal potřebný souhlas Politického a bezpečnostního výboru Rady EU.

Čeští vojáci budou v Mali sloužit v rámci mandátu schváleného vládou a parlamentem. Ve velitelském štábu jich bude působit 40, půjde nejméně o třetinu celkového počtu českých vojáků v Mali. V současné době v zemi působí jednotka, která se stará o ochranu velitelství i výcvikového kempu v Koulikoru asi 60 kilometrů od hlavního města Bamako.

Hlavním úkolem mise je pomoc při budování a výcviku malijské armády, která bojuje proti islámským radikálům. Mise také poskytuje poradenství malijským orgánům v souvislosti s reformou ozbrojených sil.

Třiapadesátiletý František Ridzák původně působil u radistů, po vstupu České republiky do NATO se ale na několik let přesunul do Bruselu. Po návratu od roku 2003 pracoval na generálním štábu, později velel ruzyňské základně komunikačních a informačních systémů a po roce 2013 se podílel na vzniku Agentury komunikačních a informačních systémů. Od roku 2016 byl jejím ředitelem.