Přes dvě stovky bývalých zdravotních sester se nabídlo s pomocí, přihlásit se můžou další

Sestry v záloze (zdroj: Události ČT)

Personálu v nemocnicích pomáhají kromě mediků i bývalé zdravotní sestry. Sdružují se pod platformou Sestry v záloze. Kvalifikaci mají, stejně jako čas a chuť pomáhat. S iniciativou přišla minulý týden jedna z nich Renata Dubcová. Během několika dní se přihlásilo skoro dvě stě čtyřicet sester a také třicet zařízení, která je poptávají.

Spojení nemocnic a bývalých zdravotních sester už funguje v praxi. Například Romana Vochtová Syřenová se díky iniciativě Sestry v záloze propojila s Fakultní nemocnicí Olomouc (FNO). Práci ve zdravotnictví bere jako poslání, i proto s nabídnutím pomoci neváhala. „Vybrala jsem si to a chci to dělat zrovna v době, kdy to je asi nejvíc potřeba,“ říká.

Nemocnice v Olomouci s příslužbou počítá a děkuje za ni. „V případě potřeby jsme připraveni nasadit větší počet těchto dobrovolníků,“ sdělil její mluvčí Adam Fritscher.  

Hlásit se vedle bývalých sester mohou i nemocnice

Za nápadem stojí Renata Dubcová, která sama dříve pracovala jako zdravotní sestra. Komunikace skrze platformu Sestry v záloze je podle ní jednoduchá. „Propojíme sestřičky rovnou s nemocnicemi,“ vysvětluje.

Jen několik dní od spuštění projektu se přihlásilo téměř 240 sester. Přihlásit se mohou další na webových stránkách. Registrovat se mohou i samotná zdravotnická zařízení, která pomoc svých bývalých kolegyň poptávají.