Zub spíše vytrhnout než léčit. Zubaři mají od komory doporučení pro dobu koronavirovou

Události: Rady zubařům (zdroj: ČT24)

Nedostatek roušek a hlavně respirátorů komplikuje práci například zubařům. Ti v těchto dnech dostali od České stomatologické komory doporučení, jaké pacienty a jak ošetřovat. Pokud se někdo vrátí z Itálie a nemá akutní problém, měl by se telefonicky přeobjednat. V opačném případě mají lékaři zvážit, zda místo komplikovaného zákroku zub pacientovi nevytrhnout. Informoval o tom deník Právo.

Na obličeji roušku, na rukou rukavice. Při samotném zákroku ještě ochrana před obličejem. Tak se stomatoložka Sabina Klučková z Ostravy brání případné nákaze koronavirem od pacientů. „Nějaké roušky ještě mám, jsou to ale obyčejné roušky, vzhledem k tomu, že jsem si udělala zásobu v loňském roce,“ řekla. 

Respirátor, který by ji ochránil před nákazou, ale nemá. Nejsou k sehnání.

„Před každým pacientem, po každém pacientovi si ruce opravdu myjete, dezinfikujete. Můžete se asi jen modlit,“ dodala zubařka.

I proto stomatologická komora rozeslala lékařům doporučení, jak mají postupovat. Každý pacient před zákrokem musí vyplnit dotazník, v něm jsou vypsané země s nákazou. Pokud se objeví někdo, kdo se vrátil ze země s nákazou, měli by ho lékaři – pokud nejde o akutní problém – přeobjednat.

Další opatření se týká samotných zákroků. Komora doporučuje těm lékařům, kteří nemají nejmodernější vybavení a respirátory, aby zub, který pacienta ohrožuje na životě, raději vytrhli, než aby ho opravovali.

„Určitě není vhodné šlehat aerosol třeba z koronaviru zubní vrtačkou. Tam totiž nejde jen o toho zubního lékaře, ale ohrožená je i zdravotní sestra,“ řekl k tomu prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Dodal, že zubní lékaři žijí nejkratší dobu ze všech vysokoškoláků, protože jsou extrémně vystaveni infekcím a stresu. „Navíc spousta kolegů je starší 65 let.“

Simona Kubíčková zatím řešila jen případ muže, který si nebyl jistý, jestli se s někým, kdo se vrátil z Itálie, nesetkal. „Zvažovala jsem určitě, jestli ho ošetřím, ale nakonec jsem ho ošetřila,“ řekla. 

Péče o „pozitivní jedince“ bude soustředěna ve vybraných centrech

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula k tomu řekl, že bude jednat se Šmuclerem, aby se „péče o pozitivní jedince (na koronavirus) koncentrovala do několika málo center, do fakultních nemocnic, zejména krajských nemocnic, aby bylo jedno takové centrum na kraj“.

Nemocnice už vytipované jsou, personál prochází školením. Ministerstvo slíbilo, že ordinace vybaví tak, aby mohli stomatologové péči poskytovat bez obav o své zdraví.